Om progesteron & hormoner

Progesteron det «glemte» hormonet

Progesteron er det eldste hormonet vi kjenner til og et av de viktigste hormonene både menn og kvinner produserer i kroppen. Likevel blir det i liten grad brukt til behandling av ulike ubalanser og sykdomstilstander i kroppen som skyldes hormonelle forstyrrelser. Det bidrar til produksjonen av mange andre hormoner, og skal blant annet holde våre kjønnshormoner østrogen og testosteron i balanse. Progesteron er ikke et kvinnehormon slik mange påstår.

Om kroppen ikke klarer å produsere nok progesteron i perioder og over tid, kan det gi ymse plager, som PMS, humørsvingninger, manglende eggløsning, uregelmessig mens, trøtthet, søvnproblemer, hetetokter, gråtetokter, depresjon, vektøkning, blodsukkerproblemer og angst. Dette er kun noen av symptomene som kjennetegner det som kalles østrogendominans.

Nettopp fordi progesteron brukes i dannelsen og balansen av så mange andre hormoner, er det spesielt viktig at kroppen ikke får et underskudd. Med progestron-terapi kan du enkelt og trygt gjenopprette hormonbalansen og opprettholde nok progesteron, når kroppen utsettes for ekstra/langvarige belastninger fra både indre og ytre kilder.

Forskjellen på naturlig progesteron ( bioidentisk) og gestagen/progestin (syntetisk)

Stress påvirker progesteron-nivåene

Fordi vi lever med så mange ulike typer stress og påkjenninger i vårt moderne samfunn, utvikler stadig flere hormonelle ubalanser uten å være klar over det. Slike ubalanser kan oppstå allerede i barndommen og puberteten og prege et menneske gjennom hele livet.

Kroppen vår er skapt til å håndtere stress først, da dette skal beskytte oss mot «fare». Kortisol eller stresshormonet, trenger progesteron for å skapes og dermed tas det progesteronet som er tilgjengelig for å takle stress. Når dette pågår over tid, kan en ubalanse oppstå. Utvikler du østrogendominans – vil du kunne oppleve en rekke ubehagelige symptomer.

Hver eneste celle i kroppen blir påvirket av kortisol, ergo har du mye stress i hverdagen, vil produksjonen av kortisol være høy og påvirke både hormoner og blant annet beinmasse. Beinmasse minsker med årene og spesielt fort med for mye kortisol i systemet, enda et forhold spesielt kvinner trenger å ta hensyn til.

Hver dag utsettes vi for tusenvis av menneskeskapte, petroleum-baserte kjemikalier-xenoestrogens – som ødelegger den hormonelle balansen i kroppen med katastrofale virkninger. Korrigering av disse ubalansene kan redde din helse og mentale helse!

I tillegg er vi blitt et samfunn preget av kvinnehormonet østrogen, fordi veksthormoner og østrogen tilføres dyr for at dyr skal bli fort fete og vokse raskt. Alle hormoner og kjemikalier vi tilfører dyr og planter vi spiser, vil prege vårt eget hormonsystem og immunforsvar. Naturlig østrogen finnes også i en lang rekke matvarer vi spiser i vårt moderne samfunn. Disse faktorene kan føre til østrogen-dominans, og andre ubalanser som kanskape mange ubehagelige symptomer og en rekke andre sykdommer. (Se index over sykdommer som kan påvirkes av progesteron-terapi)

Hvordan teste progesteron-nivået?

Man kan teste nivået via blodprøve eller enda bedre, via spytt. Prøver er likevel ikke nødvendige for å finne ut om du har for lite progesteron. En enkel, billig og risikofri metode er å prøve progesteron-terapi og oppleve hvor effektivt og positivt det påvirker dine helseproblemer.
Transdermal kremer er den mest brukte formen for progesteron-terapi av en rekke årsaker, hvorav noen er:

– brukervennlighet

– kostnadseffektivitet

– kan brukes langsiktig

– direkte fordel for huden, noe som gjør bruken av andre kremer unødvendig.

* Spør din fastlege om tester. Vi kan også anbefale – ZRT Lab – som foretar spytt-testing av hormoner med mer.

Hvem kan bruke progesteronterapi?

Barn, kvinner og menn i alle aldre kan bruke progesteron-terapi. Det er helt feil å tro at vi må lide oss gjennom naturlige faser av livet når hormonelle ubalanser oppstår, fordi noen har ment det bare er slik.

Du trenger faktisk ikke ha verken østrogendominans eller andre hormonelle plager, for å ha glede og nytte av tilførsel av naturlig progesteron.

Når barn og ungdom sliter i puberteten, kan de bruke progesteronterapi. Har du uregelmessig mens, sjeldne eggløsninger, problemer med å holde på et foster, kan progesteronterapi hjelpe.

Du kan ha utviklet en fødselsdepresjon, oppleve mange og vonde symptomer på vei inn i overgangsalderen eller kroniske lidelser som er knyttet til hormoner i ubalanse. Hvorfor lide om naturlig progesteron-terapi kan gjenopprette balansen?

Kvinner har et mer komplisert hormonsystem enn menn, og kommer lettere i ubalanse om kroppen ikke makter å produsere nok progesteron selv. Kvinner går i tillegg gjennom store fysiske påkjenninger/endringer i livet som påvirker hormonsystemet, som pubertet, svangerskap, fødsler og overgangsalder. Det er derfor lettere å komme i en midlertidig eller langvarig ubalanse med plager og symptomer som kan svekke livskvaliteten drastisk på sikt, men kan gjenopprettes enklere enn behandlere flest er villig til å innse, med naturlig progesteron.

Naturlig progesteron i kremform er ikke farlig å bruke og kan brukes i større mengder enn terapeuter og leger ofte anbefaler. Kroppen vil ta til seg den mengden den trenger gjennom huden for å balansere hormonene. Krem er også vist å ha beste effekt og gi maksimal opptak av progesteron over tid, fremfor piller eller injeksjoner som først skal innom leveren og hvor mesteparten nedbrytes.

Man kan trygt si at det er verre å tilføre for lite progesteron, enn for mye om man sliter med ubalanser. Man kan gjerne tilføre kroppen progesteron daglig hele livet selv om man er sunn og frisk, fordi den gir mange positive helse-effekter som yngre hud, bedre søvn og bidrar til å styrke immunsforsvaret.

Har progesteron bivirkninger?

Ingen negative bivirkninger av progesteron er dokumentert til nå.

Wray Whyte, skaperen av Natpro, snakker om progesteron og bivirkninger.


Mange tror feilaktig at reaksjonene de kan få når de starter progesteron-behandling skyldes progesteron. Dette er ikke tilfelle. De «uheldige« bivirkningene skyldes at progesteron aktiverer østrogen-reseptorene, som så fører til østrogen-dominans symptomer.

For en omfattende liste over symptomer på østrogen-dominans, vennligst klikk her.

For mer informasjon om det som ofte men feilaktig, oppfattes som progesteron bivirkninger klikk her.

Misoppfatninger om progesteron

Vi følger Dr. Katharina Daltons kunnskap om progesteronterapi.


Vi ønsker å gi så mange som mulig klar, sjargongfri informasjon – for at folk kan best mulig ta informerte valg om potensialer og fordeler av progesteronterapi ut fra sitt spesielle helseproblem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *