Vitamin D3

Vitamin D3 – kolekalsiferol

  • Hvorfor er Vitamin D3 (cholecalciferol) viktig generelt og i forhold til progesteron?

Det er to hovedtyper vitamin D og de har ulike egenskaper. Drisdol er en syntetisk form for vitamin D2 som er laget av sopp og plantemateriale, og er den type vitamin D leger vanligvis foreskriver. Dette er ikke samme type vitamin D kroppen produserer gjennom huden etter eksponering av sol, som er vitamin D3 eller kolekalsiferol.

Mange misforstår dette og tror de kan spise seg til nok D3 i kroppen, men det stemmer ikke. D2 og D3 blir stadig forvekslet som nærmest identiske basert på gamle studier om forebygging av rakitt hos spedbarn.  I dag vet vi mye mer om vitamin D og utvalgte studier støtter anbefalingen om å kun bruke D3 om du trenger et kosttilskudd.

D- vitamin tilskudd kommer i to former:

Ergocalciferol (vitamin D2)
Kolekalsiferol (vitamin D3)

Ifølge nyere forskning, er D3 omtrent 87 prosent mer potent til å øke og opprettholde vitamin D- konsentrasjoner og produserer 2-3 ganger større lager av vitamin D enn D2 gjør. Uansett hvilken form vitamin D du bruker, vil kroppen konvertere den til en mer aktiv form, og vitamin D3 blir omdannet 500 prosent raskere enn vitamin D2, som også ha ar en kortere holdbarhet, og dets metabolitter binder protein dårlig, som ytterligere senker dets effektivitet.

Vitamin D Council (VDC) anbefaler å ta vitamin D3 fremfor vitamin D2. Vitamin D3 er den type vitamin D kroppen produserer i respons til soleksponering, mens vitamin D2 ikke er. De fleste vitamin D-tilskudd du får kjøpt er D3, men sjekk for å være sikker. Vitamin D2 er noen ganger foreskrevet av leger fordi det er det apotek har tilgjengelig. Hvis legen foreskriver deg D2, spør du om du kan få vitamin D3 i stedet. Vitamin D2 er ineffektiv, noen studier tyder på det kan være skadelig i større doser også.

Vitamin D3 – i tillegg til å være et vitamin, er det faktisk et hormon, og er muligens like gammell som progesteron. Den har utmerket anti-oksidative,  autoimmune og anti-inflammatoriske mekanismer. Det har positiv effekt på nervesystemet, demper oksidativt hyperaktivitet og regulerer autoimmune reaksjoner. Den blir dannet av UVB sollys som treffer kolesterol som dekker huden vår.

Det er misforstått at vi skal dekke oss til i solen og overdreven bruk av solkrem mens vi er i solen. Solkremer bør bare brukes etter å ha vært i solen i 15-20 minutter, avhengig av hudtype.

Hvorfor trenger vi vitamin D3?

All vev i kroppen trenger vitamin D3 og vil ikke fungere optimalt om vi ikke har nok. I de mest kjente former, produserer vitamin D3-mangel rakitt hos barn og osteomalasi (myk bein) hos voksne.

Manglene er nå forstått å være forbundet med mange kroniske sykdommer, inkludert osteoporose, svekket immunforsvar, ulike autoimmune sykdommer (som diabetes og multippel sklerose), flere kreftformer (bryst, tykktarm, lunge, lymfom og prostata) høyt blodtrykk, svangerskapskomplikasjoner og hjerte- og karsykdommer. Å spørre kroppen om å håndtere disse lidelsene uten tilstrekkelig vitamin D3 er som å spørre en bokser å gjøre kampen med en hånd bundet bak ryggen.

Dr. Cannell av fra Vitamin D council sier.
«-I løpet av det siste tiåret, har banebrytende laboratoriestudier vist at det aktive hormonet i form av vitamin D3 samhandler med reseptorer i mer enn 30 vev og organer i kroppen og påvirker aktiviteten til tusen eller flere gener. Vitamin D3 styrer ikke bare kalsiumhomeostase men ytterligere fem fysiologiske systemer: immunsystemet, bukspyttkjertelens betaceller, hjerte og blodkar, muskelutvikling og styrke, og hjernens utvikling. I tillegg har vitamin D3 direkte virkning på celleaktivitet. Den letter celledifferensiering og apoptose, dvs. den regulerer celledød. Sammen med kalsium, har den en dyp effekt celle vedheft og initiering av kreft.»

Vi vet at den beste og mest naturlige formen for vitamin D3 er solen. Dagens moderne livsstil og klima begrenser denne kilden for stadig flere som fører til et underskudd av D3. Mellom 30-50% av befolkningen har en mangel, særlig de som bor i klima med lite sol, bor over 34 grader nord eller sør for ekvator, jobber innendørs, tilbringer lite tid i solen og har mørk hud. Jo mørkere huden desto mer soleksponering er nødvendig for å oppnå tilstrekkelig penetrasjon. Folk som bor i Midt-Østen har et stort problem i form av rakitt.

Følgende er indikasjoner på nivåer av vitamin D3 funnet i blodet. Testen bør gjøres for 25-hydroksyvitamin D3, også kalt calcidiol og ikke vitamin D2!

Tilstrekkelig: 70-100ng / ml eller 175-250 nmol / L
Hypovitaminosis: <30ng / ml eller 75 nmol / L
Mangel: <25 ng / ml eller 62 nmol / L

Vær sikker på at du tar vitamin D3 og ikke vitamin D2

Vitamin D2 er funnet i mye mat, feks sopp. Det er vitamin D3 som er nødvendig, samme vitaminet vi får fra solen. Visse matvarer inneholder D3 som laks, men vi må spise store mengder for å dekke behovet!

Noen Vitamin D3 kosttilskudd er blandet med ekstra vitamin A og/ eller kalsium, vær forsiktig. Vitamin A kan være giftig tatt i store doser, og det ødelegger vitamin D3. For mye fritt kalsium i blodet kan føre til forkalkede arterier, hjertesykdom og depresjon. Vennligst se referanser nedenfor. Vennligst ikke kjøp en vitamin D3 multitilskudd, det være ren vitamin D3!

For å fjerne eventuelle misforståelser, «fiskeolje» kommer fra muskel av fisk og inneholder omega 3. ‘Fiskelever «kommer fra leveren, og den inneholder store mengder vitamin A og svært små mengder vitamin D3. Det er stor forskjell mellom de to.

Her er en liste med noen moderne sykdommer og syndromer hvor forskning peker på en vitamin D3 mangel:

Autisme
Diabetes
Forkjølelse og influensa
Septikemi
Eksem
Rosacea
Psoriasis
Lupus
Muskelsmerter
Osteoporose
Oseomalacia
Astma
Depresjon
Bipolar
Hypertensjon
Skjoldbruskkjertelen
Fedme – Disse menneskene trenger 2-3 ganger mer vitamin D3
Multippel sklerose (MS)
IBS
Søvnløshet
Beslag
Cystisk fibrose
Fibroids
Endometriose
PCOS
Alzheimers
Gikt
Fibromyalgi
Crohns sykdom
Demens
Infertilitet
Schizofreni
Kreft

12 tegn på vitamin D3 underskudd

– Utmattelse

– Muskelsmerter/-svakhet

– Leddsmerter

– Kronisk smerte

– Vektøkning

– Høyt blodtrykk

– Urolig søvn

– Dårlig konsentrasjon

– Hodepine

– Blæreproblemer

– Forstoppelse/diarè

– Stadige virusinfeksjoner

Det kan være fornuftig å sjekke vitamin D3 status hos legen, et par ganger i året.

For mer informasjon om vitamin D3 og mengder anbefalt å bruke:

D-vitamin Norge i Facebook

Vitamin D nivåer


M

agnesium er essensielt med  D-vitamin

«Det har vært mange spørsmål om Magnesium i det siste, og spesielt om det med å ta Magnesium sammen med D-vitamin. Det er helt nødvendig for å demme opp for kalsium, som vi får mye av i kosten, og som D-vitamin bedrer opptagelsen av. Kalsium gjør at du kan spenne musklene, og magnesium er nødvendig for å klare å slappe av igjen.

 Tar du D-vitamin, trenger du også Magnesium. Du trenger andre mineraler også – ta minst et godt multivitamin/mineral.»

Magnesium og hvorfor det er viktig!

16 tegn på lite magnesium & symptomer

Progesterone with Vitamin D Affords Better Neuroprotection against Excitotoxicity in Cultured Cortical Neurons than Progesterone Alone


Kilder: 

Vitamin D council

D-vitamin Norge

Referanser:

Vitamin D3 – one of the Oldest Hormones

Sett igang og slikk sol – Prof Michael F Holick

Vitamin D3 in 5 minutes

Vitamin D3 – get it right

Know the importance of taking enough Magnesium with your Vitamin D3

New research suggests vitamin D2 could lead to higher muscle damage after weight lifting

Rosacea

RCT finds Vitamin D3 may be an effective treatment for Crohn’s disease

Vitamin K2: The Missing Nutrient for Heart and Bone Health

Low Vitamin D3 relates to irregular menstrual cycle

Magnesium – the overlooked mineral

Magnesium

Magnesium intake and depression in adults

Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis

Smoking Reduces Vitamin D3

Vitamin D3 and Tuberculosis

How do I get the Vitamin D3 that my body needs?

New study suggests targeting Vitamin D3 receptors could help in breast cancer in the further

Association of hypogonadism with Vitamin D3 status: the European Male Ageing Study

Am I deficient in Vitamin D3?

Two New Vitamin D3 Blood Tests Are Often Highly Inaccurate, Researchers Say

Low serum 25-hydroxyVitamin D3 is associated with increased risk of the development of the metabolic syndrome at five years: results from a national, population-based prospective study (The Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study: AusDiab).

Vitamin D3 deficiency in women with fibromyalgia in Saudi Arabia

Vitamin D3 deficiency in UK a ‘major problem

Vitamin D3 deficiency associated with severe adult asthma

Depressed adolescents in a case-series were low in Vitamin D3 and depression was ameliorated by Vitamin D3 supplementation

The world epidemic of sleep disorders is linked to Vitamin D3 deficiency.

Cod Liver Oil, Vitamin A Toxicity, Frequent Respiratory Infections, and the Vitamin D3 Deficiency Epidemic

Maternal early-pregnancy Vitamin D3 status is associated with maternal depressive symptoms in the Amsterdam Born Children and Their Development cohort


Hvis du er på HRT(syntetiske hormoner) og ønsker å avslutte bruken av dem, er den mildeste metoden å trappe ned pillene/plasteret over en periode på 2-6 måneder. Juster nedtrappingsperioden ut fra hvor alvorlige symptomene er og hvor lenge du har brukt HRT.

For mer informasjon om det som ofte men feilaktig, oppfattes som progesteron bivirkninger klikk her.

Les også vår blogg: Misoppfatninger om progesteron


Vi gir veiledning og support rundt bruk av naturlige progesteronkrem, uavhengig av merket du bruker. Vi følger Dr. Katharina Daltons kunnskap om progesteronterapi.

Ta kontakt:

 natpro@tjenester.org Vi ønsker å gi så mange som mulig klar, sjargongfri informasjon – for at folk kan best mulig ta informerte valg om potensialer og fordeler av progesteronterapi ut fra sitt spesielle helseproblem.


BESTILL Natpro –  Naturlig Progesteronkrem online nå!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *