Menn & hormoner

Trenger menn progesteron?

Noen tror at hormonet progesteron er et såkalt «kvinnehormon». Dette er feil, da begge kjønn trenger progesteron for å opprettholde livet selv.

Når menn eldes blir testosteron konvertert til di-hydrotestosteron(DHT), som noen mener er årsaken til prostatahyperplasi og kreft.

Østrogen-nivåene øker også hos menn med alderen og er kjent for å stimulere cellevekst. Leser man mellom linjene og uten at det er definitive funn gjort rundt dette, synes det å være økt østrogennivå som er problemet og ikke de to testosteronene. Da progesteron er en kraftig balanserer av østrogen, er progesteron for menn essensielt.

Var testosteron årsaken, ville menn +/- 22 år ha den høyeste forekomsten av BPH og kreft, da testosteron-nivåer er på sitt høyeste i begynnelsen av 20-årene. Slik er det ikke. Testosteron gjør sitt største fall i 20-årene, deretter fortsetter det å falle hele livet, bare saktere.

BPH begynner å påvirke en mann i femtiårene og samtidig stiger østradiolnivået fra femti og er på sitt høyeste punkt i slutten av 60-årene. Samtidig faller progesteron-nivåene og derfor blir progesteron viktigere for menn med alderen.

5-alfa reduktase hemmere som finasterid, blir vanligvis gitt for å hindre konvertering av testosteron til DHT, men forskning har funnet at progesteron er en naturlig hemmer av 5-alfa reduktase.

Progesteron regulerer også ned virkningen av østrogen dersom det brukes i en tilstrekkelig høy dose.

Østrogen laget naturlig i kroppen,  blir nå supplert med syntetisk østrogen som finnes i miljøet. Syntetisk østrogen er nå funnet i mat, luft, vann, plast, hudpleieprodukter og ingen kan unngå dem.

Enkelte myndigheter spekulere i om dette er årsaken til økningen i problemer som hyperplasi eller kreft, som for eksempel prostata, endometrium, livmorhalsen og brystene.

Til tross for at progesteron feilaktig blir oppfattet som et «kvinnehormon«, må det til for at menn skal bevare sin maskulinitet!


Se dokumentaren om hvordan dagens menn blir hardt rammet av syntetiske miljøgifter som forstyrrer hormonsystemet – også for kvinner.

Det forsvinnende hannkjønnet


Moobs  – mannepupper

Mannebryst – kalt «Moobs» på engelsk er forstørrede mannlige melkekjerter og er et økende problem. Den medisinske termen for ‘mann boobs «er gynecomastia som kommer fra gresk som betyr’ kvinne ‘+’ bryster ‘. Tilstanden kan påvirke opptil 60 % menn, inkludert spebarn og tenåringer.

Den fysiske manifestasjonen er brystforstørrelse, skjer normalt i begge brystene, men kan noen ganger være i ett bryst, kjent som asymmetrisk eller ensidig gynecosmastia. En utskillelse av melk kan være til stede også.

Hvorfor vokser menns bryster og hvorfor blir flere menn påvirket? Ofte blir årsaken avskrevet som «ukjent», men om man ser gjennom mulige årsaker, er det utrolig mange.

Et alarmerende fakta er, at brystreduksjon hos menn, er den formen for plastisk kirurgi som vokser raskest i England.  «The British Association of Plastic Surgeons» reporterte 581 menn hadde brystreduserende kirurgi i 2009. En økning på 80 % fra året før.

«The American Society of Plastic Surgeons» anslår at 18,000 menn i USA, hadde denne type kirurgi i 2008, som ligger i topp fem plastisk kirurgiske prosedyrer hos menn. Av disse menn var 14, 293 i alderen 13 – 19 år, en økning i ungdomskirurgi på hele 79 % siden 2003.

Det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. er et mitogen, som får celler til å dele seg og multiplisere, inkludert fettceller.  Brystene er spesielt sensitive for dette.

Xenoøstrogener, altså syntetiske østrogenetterlignere, øker i vårt miljø og bidrar til hormonelle ubalanser, men er ikke syndere alene. Både anabole steorider og fedme-epidimien bidrat il utviklingen av «moobs».

Nedenfor er en liste over termer i bruk som betegner ulike aspekter av gynecosmastia eller mann boobs:

* Spedbarn

Over 50% av guttespedbarn er født med forstørret bryster, som normalt forsvinner omtrent tre uker etter fødselen. Under graviditeten øker morens østrogen og progesteron nivåer betraktelig. Dersom et overskudd av østrogen er til stede påvirker dette guttespedbarn. Orale prevensjonsmidler tatt av en ammende mor, kan føre til gynekomasti.

* Ungdomstudier

Studier har funnet gynecomastia varierer fra 4% til over 60% hos gutter. Forstørrede bryster skyldes varierende nivåer av østrogen og testosteron i puberteten. 90% av tilfellene forsvinner innen tre år, dersom årsaken er en hormonell ubalanse.

* Voksen

Dette skjer hovedsakelig i alderen 50-80 år, der minst 25% av mennene er påvirket. Nedgang i testosteronnivå, og stigende østrogennivået, er en vesentlig faktor.

* Oppblåste Brystvorter

Oppblåsthet er begrenset til området under areola. Det er mer vanlig hos ungdom og mange har selvtillitsproblemer og depresjon på grunn av sitt utseende.

* Kroppsbyggere

Bruken av anabole steroider fører til stimulering av brystvev, og kan føre til mannepupper.

* Pseudogynecomastia

Dette er et begrep noen bruker om mannlig bryst med mye fett. Det er en upresis betegnelse, da østrogen stimulerer mitose i hormonelt følsomt vev, inkludert adipose celler. Mitose forårsaker at celler til å dele og formere seg. Også fettceller.

* Fedme og overvekt

Mannepupper er ofte tilstede hos overvektige personer. Østrogen stimulerer mitose i fettceller, disse cellene produserer også østrogen, så en ond sirkel oppstår. Bønder dra nytte av dette faktum, ved å gi østrogen til buskapen deres. Spis bare økologisk kjøtt, kylling og egg, om det er mulig.

Årsaker til mannebryst

* Det kvinnelige kjønnshormonet er mitogen, som betyr at det fører til at celler deler og formerer seg.  Mannepupper oppstår fordi nivåene av østrogen stiger, som følge blir forholdet mellom testosteron og østrogen ubalansert. Østrogen og testosteron sørger for at sekundære seksuelle egenskaper, utvikler seg i puberteten. Begge kjønn danner begge hormoner, menn skaper i hovedsak testosteron, kvinner østrogen. Testosteron får muskelmassen til å øke, gir dypere stemme og får kroppshår til å vokse hos menn.

Østrogen stimulerer brystene og eggstokkene til å utvikle seg, og fettlaget som dekker mennesker, til å bli tykkere hos kvinner med vekt på hoftene. Et overskudd av østrogen vil øke feminine trekk hos menn. Overflødig østrogen kan oppstå av flere årsaker: plantevernmidler og industrielle kjemikalier som etterligner virkningen av østrogen, også kalt xeno-østrogen, er nå funnet i mat, vann, luft og hudpleieprodukter, spesielt solkremer. Andre årsaker til overflødig østrogen er ulike medikamenter, svulster, feilernæring og matvarer som inneholder phytosterols som soya som har en østrogenisk virkning.

* Androgen antagonister eller antiandrogens kan forårsake moobs, dvs. medikamenter spironolakton, finasterid, Flutamide og cyproterone. Disse stoffene er gitt for å undertrykke testosteron i prostatakreft, BHP osv. Men ved å undertrykke testosteron, begynner østrogen å stige.

* HIV-medisiner, spesielt efavirenz, brukt i HAART behandling

* Anti-angst legemidler f.eks. valium

* spesielt de eldre trisykliske antidepressiva

* Kortikosteroider

* Cimetidin er sårmedisin som øker østrogenaktivitet

* Kjemoterapi

* Hjertemedisiner

* Alkohol

* Amfetamin

* Marihuana

* Heroin

* Antipsykotika

Disse er kjent for å forårsake høye nivåer av prolaktin (hyperprolaktinemi), som fører til en melkeaktig utflod (galaktoré). Risperidon øker prolaktin i større grad enn andre atypiske antipsykotika. Høye prolaktin-nivåer kan være forårsaket av andre faktorer enn antipsykotiske legemidler. Mangel på protein i kosten, fører til en mangel på aminosyren tyrosin, kan forårsake det. Tyrosin er forløperen til dopamin og nedgang i dopamin-nivåer stimulerer utgivelse av prolaktin. Dopamin er en nevrotransmitter og ansvarlig for seksuell opphisselse, prolaktin motvirker effekten av dopamin.

Hyperprolaktinemi er tenkt å være en årsak til impotens og tap av libido. Hos en gravid kvinne, vil høye nivåer av progesteron forhindre prolaktin, og det samme gjelder for menn som bruker supplerende progesteron. Fallet i progesteron ved fødsel, setter i gang slipp av prolaktin. Det er på dette punktet fosteret kan absorbere prolaktin fra moren, som fører til at både jente- og guttebabyer iblant har litt melk o brystvortene. Kjent som heksemelk, er denne tilstanden vanligvis kortvarig.

Stress påvirker fall i dopamin-nivåer og dermed øker prolaktin-nivået. Tyrosine is not only the precursor to dopamine, but to the stress hormones adrenaline and noradrenaline which are released when stressed. Tyrosin er ikke bare forløperen til dopamin, men også  til stresshormonene adrenalin og noradrenalin som frigjøres når du er stresset. Tilskudd av tyrosin vil effektivt motvirke utslipp av prolaktin, øker dopamin-nivåer og samtidig øke libido forårsaket av overskytende prolaktin.  Progesteron fører også til en økning i dopamin ved å undertrykke prolaktin. Progesteron er et monoamin oxidase inhibitor. Monoamin oksidase er et enzym som bryter ned dopamin og serotonin for å nevne to. På grunn av dette er progesteron nyttig ved depresjon. Østrogen fører til økning i prolaktin, ved å undertrykke progesteron.

Andre årsaker til mannepupper

* Svulster i hypofysen, binyrer og testikler

* Hypogonadisme, som resulterer i lave nivåer av testosteron

* Overskytende tyroksin forårsaket av en over aktiv thyroid

* Nyresvikt som påvirker testiklene

* Androgen resistens syndrom der cellene ikke klarer å respondere på androgener i blodet

* Kronisk leversykdom, leversvikt og cirrhose

* Binyre funksjonssvikt

* Urter som inneholder fytosteroler, som binder seg til østrogenreseptorer

* Mat som inneholder fytosteroler, spesielt soya, som har en østrogen-effekt. Soya reduserer spermtallet hos menn, så unngå å spise det

* Herpes zoster

* Cystiskfibrose

* Myotonic dystrofi

* Psykisk stress

* Ryggmargsskade

* Leukemi

* Hemofili

* Spedalskhet

* Genetiske lidelser som Klinefelters syndrom og Gilbert syndrom


Menns hormoner

Nedenfor er intervaller for østradiol, testosteron og progesteron for menn

 • Østradiol 0,5 til 2,2 pg / ml

 • Progesteron 15-100 pg / ml

 • Testosterone 44-148 pg / ml

Som et referansepunkt, de samme hormonene for kvinner

 • Premenopausale

  • Østradiol 01.03 til 03.03 pg / ml

  • Progesteron 75-270 pg / ml

 • Postmenopausal

  • Østradiol 0.5 til 1.7 pg / ml

  • Progesteron 12-100 pg / ml

 • Rekkevidde for alle aldre

  • Testosterone 16-55 pg / ml

   Menn  – anbefalt bruk av Natpro -progesteronkrem

   Normal bruk fra 1 / 8 av en teskje (0,6 ml) til nesten 1 / 2 ts (2,5 ml) per dag – hver dag uten opphold. Eller 20 – 100 mg per dag.

   Menn med markante ubalanser kan også bruke høyere doser krem til de føler seg vel igjen, som 200-300mg per dag.

   Det er viktig å huske på at også menn kan få symptomer på østrogen-dominans, med humørsvingninger, irritabilitet. søvnforstyrrelser og lignende mens de er under behandling. Fortell omgivelsene dine og ikke være redd for å be om støtte.


Referanser

Emory University, Atlanta, GA 2010. 02. 20
Atlanta To Serve as National Epicenter for Promising Phase III Brain Injury Treatment Trial

Front Neuroendocrinol. 2009 Jul;30(2):173-87. Epub 2009 Mar 24.
Progesterone neuroprotection in traumatic CNS injury and motoneuron degeneration.

Aesthetic Surgery Journal, 2009, Volume 29, Issue 4, Pages 302-309
Assessment of a Suction-Assisted Cartilage Shaver Plus Liposuction for the Treatment of man boobs

Endocrine Practice Volume 14, Number 4 / May / June 2008 415 – 418
An Unusual Case of Gynecomastia Associated with Soy Product Consumption

European Journal of Pediatrics Volume 167, Number 9 / September, 2008
Non-classical 21-hydroxylase deficiency in boys with prepubertal or pubertal man boobs

Hum. Reprod. Advance Access published online on July 23, 2008
Soy food and isoflavone intake in relation to semen quality parameters among men from an infertility clinic

Reproductive Biology and Endocrinology 2007, 5:7
Progesterone reduces erectile dysfunction in sleep-deprived spontaneously hypertensive rats

Pediatrics in Review. 2007;28:e57-e68.
Gynecomastia and Premature Thelarche

Endocrinology &Metabolism Clinics of North America Volume 36, Issue 2, June 2007, Pages 497-519
Gynecomastia

Liposuction Wednesday, April 18, 2007
Axillary Approach in Suction-Assisted Lipectomy of Gynecomastia

Eur Urol. 2006 Nov;50(5):935-9. Epub 2006 Jul 27
Testosterone and prostate cancer: an historical perspective on a modern myth

The International Journal of Biochemistry & Cell Biology Volume 38, Issue 2, February 2006, Pages 288-296
Involvement of phosphoinositide-3-kinase and phospholipase C transduction systems in the non-genomic action of progesterone in vascular tissue

The Endocrinologist: March/April 2006 – Volume 16 – Issue 2 – pp 109-115
Man boobs: An Update

Brain Research Reviews 51 (2006) 136 – 146
Does male sexual behavior require progesterone?

Emory University June 6, 2006
Therapeutic Treatment for Traumatic Brain Injury (TBI)

Emory University Press release 02 October 2006
Progesterone Shows Promise as Treatment for Traumatic Brain Injury

Can J Urol. 2006 Feb;13 Suppl 1:40-3.
Testosterone replacement therapy and prostate risks: where’s the beef?

Endocrine Research 2005, Vol. 31, No. 3, Pages 219-227
Possible Involvement of Aromatase Overexpression Induced by Cyclo-Oxygenase-2 in the Pathogenesis of Idiopathic Gynecomastia

Experimental Neurology Volume 193, Issue 2, June 2005, Pages 522-530
Progesterone suppresses the inflammatory response and nitric oxide synthase-2 expression following cerebral ischemia

Brain Res (2005) 1043: 76-86.
Progesterone regulation of catecholamine secretion from chromaffin cells.

The Aging Male , Volume 7, Issue 3 September 2004 , pages 236 – 257
Progesterone: the forgotten hormone in men?

Int J Impot Res. 2004 Feb;16(1):95-7.
Treatment of testosterone-induced gynecomastia with the aromatase inhibitor, anastrozole

Plastic and Reconstructive Surgery: February 2003 – Volume 111 – Issue 2 – pp 909-923
Classification and Management of Gynecomastia: Defining the Role of Ultrasound-Assisted Liposuction

From New Scientist Print Edition.
18 April 2001 Sun block: Gender-bending chemicals that mimic the effect of oestrogen are common in sunscreens.

Clinical Infectious Diseases 2001;33:891-893
Successful Percutaneous Dihydrotestosterone Treatment of Gynecomastia Occurring during Highly Active Antiretroviral Therapy: Four Cases and a Review of the Literature

Environ Health Perspect. 2001 March; 109 (3) : 239-244.
In vitro and in vivo estrogenicity of UV screens.

Endocrinology Vol. 142, No. 6 2458-2467
Elevated Androgens and Prolactin in Aromatase-Deficient Mice Cause Enlargement, But Not Malignancy, of the Prostate Gland

Ann Med Interne (Paris). 2000 Feb;151(1):10-7.
Drug-induced man boobs

Fertil Steril. 1999 Nov;72(5):817-22.
Serum ionized magnesium and calcium and sex hormones in healthy young men: importance of serum progesterone level.

Fertil Steril. 1999 May;71(5):930-6.
Gamma-aminobutyric acid (GABA) A and B receptors mediate the stimulatory effects of GABA on the human sperm acrosome reaction: interaction with progesterone

The Endocrinologist: March 1996 – Volume 6 – Issue 2
Adenocarcinoma of the Male Breast after Spironolactone-Induced Gynecomastia: Case Report

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 1996, Vol 81, 3063-306
Aromatase and steroid receptors in gynecomastia and male breast carcinoma: an immunohistochemical study

Gynecol Obstet Invest. 1993;36(4):234-8.
Progesterone reduces sympathetic tone without changing blood pressure or fluid balance in men.

Journal of Andrology, 1993 Vol 14, Issue 1 17-22,
Decreased responsiveness to progesterone of spermatozoa in oligozoospermic patients

Fertil Steril. 1993 Sep;60(3):526-32.
Progesterone-evoked increases in sperm [Ca2+]i correlate with the egg penetrating ability of sperm from fertile but not infertile men.

International Urology and Nephrology Issue Volume 24, Number 2 / March, 1992
In vitro study of rat prostate 5alpha-reductase activity and its inhibition

Archives of Dermatological Research Volume 276, Number 6 / September, 1984
The local antiandrogenic effect of the intracutaneous injection of progesterone in the flank organ of sexually mature male syrian golden hamster

Am J Dis Child. 1975;129(8):927-931.
Pubertal man boobs and Transient Elevation of Serum Estradiol Level

The Journal of Pediatrics Volume 86, Issue 2, February 1975, Pages 212-215
The relationship of concentrations of serum hormones to pubertal gynecomastia

Nouv Presse Med. 1974 Nov 30-Dec 14;3(41-43):2579.
Gynecomastia in the newborn induced by maternal milk? An unusual complication of oral contraceptives

BESTILL Natpro –  Naturlig Progesteronkrem online nå!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *