Ressurser

Tankevekkere!

Stress fører til at hormonene kortisol, adrenalin og noradrenalin blir dannet. Dette i sin tur senker nevrotransmitter og hormon-nivåer, som gjør det vanskeligere å takle stress. Progesteron bidrar til å roe oss ned ved å aktivere GABA-reseptor områder, for GABA er våre store beroligende nevrotransmittere. Progesteron bidrar også til å få reproduktive organer i balanse igjen, stabiliserer blodsukkeret og øker nivåene av serotonin og dermed motvirker depresjon.

Hvis stress er alvorlig mye høyere enn normalt, må en høyere dose progesteron bli brukt i utgangspunktet. Det kan også være en tanke å ta tilskudd av aminosyren GABA. Progesteron bidrar til å stabilisere blodsukkeret, og du kan også vurdere å ta opp til 8000mg/dag av aminosyren glutamin. Dette er fantastisk til å motvirke fall i blodsukkeret som får noen til å drikke vin.

Denne er tankevekkende og ment som en inspirasjon til alle som vet hva hormonelle ubalanser kan gjøre med livet.

A Wake-Up Story from Healthy Child Healthy World on Vimeo.

En studie på 1 millioner kvinner i UK mellom 1996 og 2001 viste at risikoen for brystkreft, eggstokk- og livmorkreft økte dramatisk ikke bare ved bruk av oral, hudkrem og implantert østrogen (syntetisk), men spesielt ved bruk av østrogen – progastagen(syntetisk progesteron).

Østrogen er en mitogen som får celler til å dele og fordoble seg, inkludert fettceller. Fettceller er likevel hovedkilden for østrogenproduksjon utenom eggstokkene. Hva enn vi gjør kan vi ikke stoppe produksjon av østrogen, men vi kan verne oss selv mot dets innflytelse ved å bruke progesteron. Studier har forresten vist at progesteron også hemmer aldring.

Gode nyheter for PMS-syke!

Om PMS-syke har fått tilstrekkelig progesteron under svangerskapet, slik at det har vært normale symptomer på graviditet, ingen hyperemisis eller økning i blodtrykket, og fått tilstrekkelig progesteron etter fødselen for å hindre en hver fødseldepresjon, er det en 50:50 sjanse for at PMS ikke vil returnere.

Hvordan kroppen din produserer østrogen etter overgangsalder
Er du i overgangsalder skjer dette i 2 trinn:
– Binyrene – 2 små kjerter som sitter på toppen av nyrene, lager et hormon som kalles androgen. Androgener er for det meste mannlige hormoner, men kvinner har dem også.
– Et spesielt protein som finnes i muskel- og fettceller i hele kroppen lager et enzym kalt aromatase, som endrer androgen til østrogen.
Jo mer fett vi har desto mer østrogen har vi: Østrogen er et mitogen som deler og multipliserer celler, også fettceller som lagrer østrogen.

Å holde blodsukkeret stabilt,. er viktig for oss alle. I disse sukkerholdige tider, fins det noen enkle strategier som kan hjelpe til nettopp dette, ved siden av progesteron.

Simple strategies buffer blood sugar

D-Vitamin Norge
«D-VITAMIN reduserer godartede svulster i livmoren: Det viser en undersøkelse av rotter som hadde en predisposisjon for utvikling av slike godartede svulster.

Hos mennesket kan slike svulster gi kraftige menstruasjonssmerter og blødninger og er av og til årsaken til ryggsmerter i over nedre del av ryggen (lumbalryggen). Slike svulster kan noen ganger også ses i sammenheng med ufrivillig barnløshet.

Slike symptomer er rapportert av rund en tredjedel av kvinner i midten av 20-årene til midten av 40-årene.»

Forskning har vist at mammografi og syntetisk hormonbehandling har gitt kvinner brystkreft. De kaller det unødig brystkreft, noe det faktisk er. Likevfullt gis unge jenter som godt voksne kvinner syntetisk østrogen i en eller annen form. Synt…etisk progesteron også. Begge deler er potensielt skadelig på flere nivåer, og svært få leger/helsesøstre/spesialister, snakker overhodet om alternativer som bio-identisk hormonbehandling og ernæring/livsstil.

Forskning.no

Peri-menopause er en tid da progesteron er viktig for vår trivsel. Nivåer begynner å falle fra fylte trettifem, mens østrogen holder seg på normalt nivå frem til overgangsalderen, når det også faller kraftig.

Årsaken til fallet i nivået er anovulasjon. Fra trettifem år og framover avtar eggstokkfunksjonen, eggløsning inntreffer ikke hver måned mer, og progesteronnivået i disse månedene blir svært… lav.

For de som har fjernet eggstokker tidligere i livet og for kvinner i overgangsalder samt barn i puberteten, produserer vi mindre progesteron selv i disse fasene. Bare litt ekstra stress eller sykdom i livet, kan bidra til et underskudd progesteron. I tillegg må vi alle bruke ekstra progesteron for å holde xeno-østrogen, sprøytemidler i mat, parabener i kosmetikk og andre giftstoffer, bivirkninger fra medikamenter og syntetiske hormoner i sjakk. Stadig flere utvikler hormonelle ubalanser tidlig i livet.

Endometriose – forskning viser at for lite progesteron er skapt hos de med endometriose og at luthealfasen er for kort. Endo er en vanskelig tilstand å helbrede, men å gi supperende tilskudd naturlig progesteron i store doser, kan hjelpe.
Progesteron hjelper smertene hos noen kvinner, ikke alle, det e rlikevel gunstig med et tilskudd som gjerne blir påført direkte på smertefulle områder.

Nyere forskning har funnet endo er forårsaket av oksidativt stress, så store mengder antioksidanter er nødvendig, spesielt N-acetyl cystein og vitamin D.

Smertestillende reseptfri medisin har samme hormonforstyrrende effekt som de fryktede ftalatene i miljøet. Det kan være årsaken til menns dårlige sædkvalitet, testikkelkreft og barnløshet. Les mer her.

Gutter og menn får for mye østrogen grunnet miljø og mat, i vår tid. Gutter som jenter kommer stadig tidligere i puberteten. Den offisielle nedre grense er 8 år for jenter og 9 for gutter. Fedme og mannebryster er et fenomen som øker og som helt klart har en sammenheng med et østrogenoverskudd. Gutter og menn har samme nytte av progesteron som kvinner. De trenger bare mye mindre og kan bruke hver eneste dag. 1/8 ts – 1/ts= 2,5 ml pr dag er nok som regel. Ved større ubalanser vil og menn trenge mer. Og husk, også menn kan oppleve symptomer på østrogen-dominans og heldigvis går det over.

 

Spontanabort: Sammenhengen mellom progesteron og spontanabort er et av de minst kjente faktum, men vanligste årsak til infertilitet, nemlig mangel på progesteron i andre halvdel av den månedlige syklusen. Dette er kjent som en «defekt lutealfase». For at svangerskap skal lykkes, må først østrogen bygge opp slimhinnen i livmoren, og etter eggløsning skal progesteron tykne slimhinnen ytterligere og gjøre livmoren klart for et befruktet egg.

Nødvendigheten av vitamin D under svangerskap og amming

 

80% av all sykdom har stress som underliggende faktor. Stresstakling krever progesteron. Langvarig stress vil stjele progresteron som også skal balansere våre kjønnshormoner og en rekke symtpomer og lidelser vil oppstå. Du kan enkelt rette opp ubalanser med naturlig progesteronkrem, men du må selv eliminere stressfaktorene eller din respons til dem for at kroppen skal holde seg i balanse på egenhånd.

Progesteron-nivået kan falle fort og mye etter inntak av et stort måltid. Dette kan gi følelsen av uro, skjelvinger, rastløshet og angst. Samtidig stiger blodsukkeret etter et stort måltid og man kan føle seg uvel. Forsøk å spise flere og mindre måltider for å holde blodsukkernivåer jevne og slippe bråe fall i progesteron. Du kan også kompensere med å tilføre mer progesteron, men det beste er å lære seg å ikke spise store måltider. 🙂

Ellers faller progesteron-nivået naturlig etter cirka 13 timer.

Er progesteron en kur for blærekatarr/cystitis?
Blærekatarr er forbundet mked væskeansamling. Både blære- og urinrørskatarr er mer vanlig oppstår i den premenstruelle perioden og antas å skyldes væskeansamlinger forårsaket av høye nivåer østrogen. Hormonelle ubalanser skapt av miljøgifter som xenoøstrogener, kan være en årsak til dette.

Oppretthold et tilstrekkelig nivå progesteron, som er ypperlig som vanndrivende middel. I tillegg kan du prøve følgende kur:

1 ml natron
3 ml vitamin C pulver
Blandes i et glass vann(det bruser) og skal drikkes 3 ganger for dagen til symptomene opphører. Drikk helst i 2-3 dager til etter symptomene har opphørt også.

Uforklarlige blåmerker
Progesteron og uforklarlige blåmerker er knyttet sammen gjennom kollagen eller bindevev. Blåmerker er et resultatet av svekkelse av cellemembraner. Hormonet østrogen akselererer aldringen av kollagen, bindevevet som kroppen vår er laget av, og gjør dermed cellemembranen svakere. Hormonelle ubalanser forårsaket av miljøgifter spesielt av ‘xenoestrogener, spiller en betydelig rolle forverring av dette problemet.

Progesteron på den annen side, bidrar til at gamle celler til bryter sammen og nye blir dannet. Det er også svært anti-inflammatorisk.

Ved å opprettholde et tilstrekkelig nivå progesteron, fjerner det ikke bare blåmerker, men hindrer også nye, med mindre du er utsatt for høye stressnivåer. Grunnen til dette er at stresshormoner er produsert av progesteron, så uansett hvor lite progesteron du har i kroppen, vil det bli brukt til å motvirke stress, slik at det ikke er noe igjen til helbredelsesprosessen.

En herlig «bivirkning» av å ta tilskudd av progesteron, er yngre og flottere hud.

Noen kvinner opplever kraftige og langvarige mens. Dette kan skyldes fibrioder i livmoren, som blir påvirket av østrogen. Progesteron-nivåer vil alltid være lave hos disse kvinnene. Opplever du langvarige, kraftige blødninger med klumper, er det viktig å tilføre progesteron, som vil innvirke positivt på fibroider. Høye doser progesteron på 400-500mg per dag, kan rett og slett stoppe kraftig blødning.

Mat med naturlig østrogen
Om du har/har mistanke om at du har østrogen-dominans, er det lurt å bli bevisst hvilke matvarer som inneholder naturlig østrogen og styre unna/begrense dem til du er i balanse igjen. Forsøk å bruk flere matvarer som hemmer østrogen(liste under) Mange har et svært østrogenholdig kosthold i tillegg til østrogenholdig miljøgifter, syntetiske vektshormoner, plantevern, får vi i oss uten å være klar over det.
Foods high in phytoestrogens content. The total phytoestrogen content is the sum of isoflavones (genistein, daidzein, glycitein, formononetin), lignans (secoisolariciresinol, matairesinol, pinoresinol, lariciresinol), and coumestan (coumestrol). (1 µg = 0.000001 g)

Phytoestrogen food sources Phytoestrogens content (µg/100g)
Flax seed 379380
Soy beans 103920
Soy nuts 68730.8
Tofu 27150.1
Tempeh 18307.9
Miso paste 11197.3
Soy yogurt 10275
Soy protein powder 8840.7
Sesame seed 8008.1
Flax bread 7540
Multigrain bread 4798.7
Soy milk 2957.2
Hummus 993
Garlic 603.6
Mung bean sprouts 495.1
Dried apricots 444.5
Alfalfa sprouts 441.4
Pistachios 382.5
Dried dates 329.5
Sunflower seed 216
Chestnuts 210.2
Olive oil 180.7
Almonds 131.1
Cashews 121.9
Green bean 105.8
Peanuts 34.5
Onion 32
Blueberry 17.5
Corn 9
Coffee, regular 6.3
Watermelon 2.9
Milk, cow 1.2

Total phytoestrogen and lignan content in vegetables, fruits, nuts and drinks.

Food items Lignan content (µg/100g) Total phytoestrogen (µg/100g)
Vegetables
Soy bean sprouts 2.2 789.6
Garlic 583.2 603.6
Winter squash 113.3 113.7
Green beans 66.8 105.8
Collards 97.8 101.3
Broccoli 93.9 94.1
Cabbage 79.1 80
Fruits
Dried prunes 177.5 183.5
Peaches 61.8 64.5
Strawberry 48.9 51.6
Raspberry 37.7 47.6
Watermelon 2.9 2.9
Nuts and other legume seeds
Pistachios 198.9 382.5
Chestnuts 186.6 210.2
Walnuts 85.7 139.5
Cashews 99.4 121.9
Hazel nuts 77.1 107.5
Lentils 26.6 36.5
Beverages
Wine, red 37.3 53.9
Tea, green 12 13
Wine, white 8 12.7
Tea, black 8.1 8.9
Coffee, decaf 4.8 5.5
Beer 1.1 2.7
Other
Black bean souce 10.5 5330.3
Black licorice 415.1 862.7
Bread, rye 142.9 146.3

 

Endometriose – forskning viser at for lite progesteron er skapt hos de med endometriose og at luthealfasen er for kort. Endo er en vanskelig tilstand å helbrede, men å gi supperende tilskudd naturlig progesteron i store doser, kan hjelpe.
Progesteron hjelper smertene hos noen kvinner, ikke alle, det e rlikevel gunstig med et tilskudd som gjerne blir påført direkte på smertefulle områder.

Nyere forskning har funnet endo er forårsaket av oksidativt stress, så store mengder antioksidanter er nødvendig, spesielt N-acetyl cystein og vitamin D.

Fra Dr. Dalton: På 1950-tallet ble noen kvinner med alvorlige PMS inkludert premenstruelle epilepsi, astma og migrene, testet daglig for vekt, blodtrykk og protein i urinen, de samme testene som blir gjort under svangerskapsundersøkelser for å få øye på PET. Disse undersøkelsene viste at kvinner med alvorlige PMS hadde også en økning i vekt, blodtrykk og utviklet protein i urinen før menstruasjon, men disse målingene var normale etter menstruasjon. Disse pasientene ble deretter behandlet med daglige progesteroninjeksjoner og de daglige undersøkelser fortsatte, men med progesteron var det ingen vektøkning, ingen økning i blodtrykk og ingen protein i urinen. De var fri for symptomer.

SVANGERSKAP
Morgenkvalme
Morgenkvalme tidlig i svangerskapet er en annen fare for de som lider av PMS. Faktisk vil mange fortelle deg at morgenkvalme er feil betegnelse, de er syke hele dagen, ikke bare om morgenen. Når dette problemet er alvorlig kalles det hyperemesis (fra det egresk ordet hyper, som betyr ‘overdreven’ og emesis, som betyr ‘oppkast). Dette synes å bety at tidligere tiders leger (som alltid var mannlig, selvsagt) vurderete mild oppkast tidlig i svangerskapet for å være ganske naturlig, noe som kan forventes og som kvinner bør lære å akseptere. Det er synd at de aldri måtte gå gjennom det. Faktisk skyldes det en hormonell ubalanse før morkaken er fullt dannet, og vanligvis forbedrer det seg ved 16. svangerskapsuke. Bruk av progesteron vil hjelpe dette problemet også.

 

 

Hvordan magnesium balanserer kalsium. Viktig for god helse.

Sterk og langvarig mensblødning: Noen kvinner opplever kraftige og langvarige mens. Dette kan skyldes fibrioder i livmoren, som blir påvirket av østrogen. Progesteron-nivåer vil alltid være lave hos disse kvinnene. Opplever du langvarige, kraftige blødninger med klumper, er det viktig å tilføre progesteron, som vil innvirke positivt på fibroider. Høye doser progesteron på 400-500mg per dag, kan rett og slett stoppe kraftig blødning.

Hvordan dagens menn blir hardt rammet av syntetiske miljøgifter som forstyrrer hormonsystemet – også for kvinner.

Det forsvinnende hannkjønnet<— klikk her fordokumentaren

Naturlig progesteron kan brukes som prevensjon:
Første dagen i en syklus er første dagen man blør.
Start på dag 8 i syklus med en lav dose progesteron på 100-200 mg/dag. Bruk dette frem til 1. dag mens.

Lider man av PMS i tillegg – gjør dette:

-En lav dose (100-200 mg) av progesteron fra dag 8 i syklusen
-Øk til optimal dosering (200-400 mg) progesteron ved eggløsning
-Fortsett progesteron til menstruasjon

Det er også viktig å huske på at stress krever mer progesteron i kroppen. Det vil si at bruker du progesteron som prevensjon og har en ekstra stress i hverdagen, er det viktig å øke dosen på stressfulle dager, ellers kan eggløsning forekomme likevel. Vi råder derfor folk til å skaffe en eggløsningsmåler for ekstra sikkerhet og enten være avholdende rundt eggløsningstid, eller bruke annen prevensjon akkurat de dagene.

Sprukne heler

Tørr hud og sprukne heler vil gjerne bedres eller forsvinne når du har gode nivåer progesteron i blodet. Østrogen er igjen synderen og spesielt syntetisk østrogen fra miljøet som hoper seg opp i kroppen og skaper en ubalanse. Påfør progesteronkrem rett på den utsatte huden, også hud med psoriasis.

Vitamin D

Vitamin D benevnes enten i µg (mikrogram) eller i Internasjonale Enheter IE. Du kan regne om fra mikrogram til IE ved å multiplisere med 40: – 5 mikrogram svarer til 200 IE. – 10 mikrogram svarer til 400 IE.

Syklus

Noen kjenner det blir tøffere de 14 dagene av syklusen de ikke bruker progesteronkrem. Med mindre du ønsker å bli gravid med det første, kan du a) bruke kremen kontinuerlig til du føler symptomene har roet seg, og så sette i gang en syklus. b) bruke en lav dose progesteron som 100 mg, de 14 dagene du egentlig skal gå uten og se om det hjelper. Du skal ikke lide unødig!

Hår her og der

Ansiktshår og andre vilt voksende hår – kommer med alderen og skyldes for mye testosteron. Overskudd av testosteron kan også skyldes insulinresistens. Det er veldig viktig man får sjekket insulin, ikke bare blodsukker. IR kan reverseres og progesteron vil bidra til å holde testosteron OG østrogen på riktig nivå.

Natpro holdbarhet

Natpro holder vanligvis 1 år og står stemplet på tuben. Det lønner seg å å oppbevare tuber i temperaturer under + 30 grader og ikke under * 10 grader.

Det hender progesteron skiller seg i kremen og da kommer den ut vannaktig. Det er en omstendelig prosess å få progesteron til å binde seg med kremen og Natpro har en eksepsjonell myk og glatt konsistens. Maser tuben og rist den godt om den skiller seg.

Dosering

Om du har brukt 200 mg progesteronkrem en måneds tid, og vemmelige symptomer har blitt verre og flere, kan man gjøre følgende: a) øk dosen til 300-400 mg og bruk kremen kontinuerlig til symptomene opphører. b) senk dosen til 100 – 150. Det gjør symptomene noe lettere og tar lenger tid før de går over. c) Bli på den dosen du er på og vit at det vil snu.

Test ut selv med dosering da det er veldig individuelt hva som virker best og raskest for akkurat deg.

Be om støtte rundt deg

Spark trær – de tåler det, skriv oss så mange e-poster du vil og tøm deg. Vi skjønner og takler alle utbrudd, klager og fortvilelse. Det er lurt og sunt å få ut frustrasjon som er HELT naturlig når man står opp i den verste delen av snuoperasjonen. Vit du ikke kan noe for reaksjoner/humør som oppstår grunnet ubalansen, og vær ytterst snill og grei med deg selv!

Utnytt progesterontubene maksimalt

Bruker du naturlig progesteron på tuber, kan det være lurt å klippe opp tuben når du ikke får klemt ut mer. I en Natpro tube på 60 mg, får man ut 4-6 ml krem på den måten. Hver dråpe er kostbar og nyttig.

1 ml krem er på størrelse med en femtiøring uten topp i hånden. 3 ml = 100 mg progesteron.

Wild Yams ekstrakt

Mange produsenter selger kremer de påstår inneholder naturlig progesteron, mens de i virkeligheten inneholder wild yams ekstrakt. Noen har nytte av hjelpen wild yams kan gi, men det er IKKE naturlig progesteron, for det må tilvirkes i et laboratorium. Det skal stå progesteron i innholdet på tuben/flasken for at det skal være ekte vare.

Spis deg fri fra stressfettet – <—-klikk her

Mange fine råd i denne artikkelen. Som vi nevner, det er VIKTIG å finne årsakene til stress i livet ditt om det er fysisk eller psykisk. Artikkelen nevner hormoner, men ikke hvordan et fall i progesteron og økning i østrogen bidrar til vektøkning og insulinresistens. Kortisol tar alt den trenger av tilgjengelig progesteron, for å klargjøre kroppen til «kamp». Og slik kan man få en ubalanse.

Barn og depresjon

Alt i førpuberteten kan barn utvikle depresjoner som ikke kan forklares med livsomstendigheter. Noen utvikler PMS, barseldepresjoner, angst og siden alvorlige problemer i overgangsalderen. Hormoner ute av balanse i ung alder, kan skape ulidelige tilstander gjennom hele livet, som ofte blir misforstått og feilbehandlet. Progesteronterapi kan være et viktig bidrag til å endre et alvorlig problem.

Den letteste måten å finne ut om du har for lite progesteron på – er å prøve naturlig progesteronkrem i noen uker.

Hvis du har brukt en god dose progesteron over tid(100+ mg dagen) 1-3 måneder & merker null forskjell, har du neppe en hormonell forstyrrelse. Endringen kan likevel være subtil og noen merker det ikke før de slutter med progesteron. Uansett er progesteron gunstig for helsa, og du trenger kun et lite tilskudd(70-100 mg dagen) om du er frisk og rask.

Vår psyke, mentale helse og velvære er styrt av hormoner

Balanserte hormoner er avgjørende for din mentale og fysiske helse. I løpet av livet produserer vi ikke mer hormoner enn vi får plass til i et fingerbøll, allikevel styrer de de fleste funksjoner i kroppen.

Vi jobber ut fra Kvinnelegen Dr. Katarina Daltons, 50 årige praksis med progesteronterapi

Den engelske kvinnelegen Dr. Dalton skrev en rekke bøker om hormoner og progesteronterapi verdt å lese. Hun jobbet eksklusivt for kvinners helse og brukte naturlig progesteron i sin praksis i over 50 år. Hun og den kjente amerikanske Dr. Lee har sammenfallende erfaringer med progesteron, men ulike behandlingsmetoder.

Utelater vårt viktigste hormon i testing

Over 200 000 norske kvinner får hormonbehandling ut fra blodprøver som ikke inkluderer progesteron. Hvor mange blir så feilbehandlet? Forlang at progesteron testes og be legen din regne ut forholdet mellom progesteron og østrogen. Det bør vær minst 300:1 og aller helst 600:1 for at vi skal føle oss vel.

«Gå sakte» -aksjon mot stress

Stress er underliggende årsak i 80% av all sykdom! Vedvarende stress tapper kroppen for progesteron og skaper en rekke tilstander som kan utvikle seg til sykdom, som igjen hemmer livsutfoldelse. En enkel måte å håndtere noe stress på, er å bli bevisst når du stresser og hva som utløser det.

Som at pusten går fortere, svetten pipler, kaos i hodet fremtrer, irritasjon stiger o.l – Når du kjenner stress – Gå sakte, jobb sakte, beveg deg saaaakte, ikke øk pulsen. Ja men jeg har så mye å rekke over, sier du. Prøv likevel og se om du faktisk klarer å gjøre det du skal likevel. uten stress. Prøv en dag – prøv 2 dgr – prøv en uke. La oss høre hva du opplever.

Petroleum og hormonkatastrofer

Daglig utsettes vi for tusenvis av menneskeskapte, petroleum-baserte kjemikalier-xenoøstrogener fra miljøet og via mat. Disse ødelegger den hormonelle balansen i kroppen med katastrofale virkninger. Stadig flere unge allerede i førpubertet, viser tegn til hormonelle ubalanser som kan skyldes overflødig østrogen. Fedme, depresjon, uro, angst, humørsvingninger og uregelmessige sykluser er bare noen av konsekvensene.

Korrigering av disse ubalansene kan redde din fysiske og mentale helse!

Allerede i mors liv blir et foster påvirket av det mor bærer rundt i sitt eget system. Det fins 200 ulike kjemikalier i morsmelk. Vi får i oss 70 ulike hormonhermere gjennom mat vi spiser, miljøet og gifter. Det er ikke merkelig at stadig flere opplever hormonelle ubalanser allerede i puberteten og for noen tidligere. Verst er det at altfor mange lider unødig over mange år.

Fordi vi alle daglig utsettes for giftstoffer og syntetisk østrogen i mange former fra mat, miljø, vil de som er sensitive kunne utvikle hormonelle problemer selv uten å ha brukt/sluttet med p-piller, abortpiller o.l. Har du allergier og intoleranse, er du sannsynligvis spesielt utsatt.

Er du sensitiv og tåler dårlig syntetiske hormoner og har symptomer som PMS, humørsvingninger, gråtetokter, ømme bryster, ustadige mens, fertiilitetsproblemer, angst, depresjon, akne, migrene, utmattelse m.m – er det tegn på en hormonell ubalanse som må rettes opp. Må man bruke naturlig progesteron for å balansere hormoner? Nei! Hjelper det? Ja! Vi ønsker du skal bli frisk – det er så enkelt!

Ukentlig får vi eposter fra fortvilte kvinner som nesten har gitt opp å føle seg bra igjen. Flertallet har brukt/bruker syntetiske hormoner som p-piller og sier de blir uvel av dem. Syntetiske hormoner er det kvinner får av leger mot hormonelle ubalanser – som fører til flere og langsiktige plager. Kvinner som har sluttet med p-piller, kan slite i mange år etterpå, fordi en ubalanse er skapt som må gjenopprettes.

 

Naturlig progesteron har INGEN bivirkninger, likevel er det svært få leger som bryr seg om dette alternativet.

 

Kvinner blir fortsatt stigmatiserte for hormonelle forstyrrelser. En bio- kjemisk ubalanse kan gjøre deg «gal» og det kan rettes opp igjen.

 

 

Vi ønsker å opplyse flest mulig kvinner om naturlig progesteron som et bivirkningsfritt & effektivt alternativ til syntetiske hormoner.

Vi som jobber med naturlig progesteron, har opplevd hormonelle forstyrrelser og vet hva det vil si å ikke bli trodd eller få adekvat hjelp. Derfor vet vi hva du gjennomgår og kan bistå med støtte underveis! Kontakt oss for spm/veiledning: natpro@tjenester.org eller support@tjenester.org . Du kan også finne oss i Facebook for informasjon.

I puberteten opplever noen jenter sterke mens-smerter, humørsvingninger, depresjoner, sinne, blodlevringer & uregelmessig mens, hudproblemer. De mangler progesteron i en naturlig fase av livet, som for noen blir svært utfordrende og skaper unødig lidelse. Noen er fysisk mer sensitive til negativ påvirkning gjennom mat, miljø og forurensing og kan ha hatt en ubalanse hormonelt allerede ved fødselen. Tilførsel av naturlig progesteron vil bidra til å styrke deres helse og la dem slippe livslange hormonelle ubalanser.

Migrene forekommer 3 ganger oftere hos kvinner etter puberteten enn menn. Migrene forverres før menstruasjon og ofte kun da. Ved å stabilisere forholdet mellom østrogen og progesteron, kan dette dempe og stoppe migreneanfall.

Østrogen forstyrrer stoffskiftet, påvirker fettlagring, blodsukker, setter ned forbrenningen, som igjen fører til valpefett i puberteten og magefett mot overgangsalder.Valpefett i puberteten & magefett ved overgangsalder er tegn på en ubalanse mellom østrogen og progesteron.

Hvordan slutter jeg med p-piller, syntetisk østrogen, progestin, testosteron? Det kan være best å trappe forsiktig ned sammen med naturlig progesteron. Bruk 100mg dagen, litt over 1/2 ts progesteronkrem uavbrutt hele måneden. Høyere doser kan være nødvendig om du har brukt syntetiske hormoner over mange år.

Om du får symptomer mens du trapper ned, øk mengden progesteronkrem og trapp ned de syntetiske hormonene enda saktere, til symptomene forsvinner. Les om symptomer på østrogen-dominans og forhold deg til rådene for å bli kvitt det. Du VIL bli bra igjen!

Overskudd av østrogen and p-piller kan forårsake insulinresistens– og IR forårsaker bl.a vektøkning. Mangel på vitamin D forårsaker også IR. På vinterstid synker både D-vitamin- og progesteron-nivåer. Det er essensielt at man sørger for tilskudd av dette.

Om du har merkbare plager grunnet hormonforstyrrelser, anbefaler vi at du bruker 100-200 mg progesteron daglig. Gjerne delt på 2 eller 3 påsmøringer. Får du sterkere symptomer, er det naturlig selv om det kan være veldig ubehagelig. Innen 3 måneder vil de fleste merke markant endring for det bedre.

PMS  – Blir du et «troll» rundt menstid? Tar du lett til tårene uten å skjønne
hvorfor? Har du hatt depresjon etter fødsel? Det er sannsynlig du har en hormonell ubalanse som kan rettes opp med bio-identisk progesteron. Forholdet mellom progesteron, østrogen og testosteron er avgjørende for vår psykiske- og mentale helse som er styrt av hormoner og kjemiske prosesser.

Østrogen laget naturlig i kroppen, blir nå supplert med syntetisk østrogen som finnes i miljøet. Syntetisk østrogen er nå funnet i mat, luft, vann, plast, hudpleieprodukter og ingen kan unngå dem.
Derfor utvikler stadig flere hormonelle ubalanser. Vi lever i et østrogendominert samfunn.

Hjernetraumer og progesteron.Emory University har studert progesteron i 20 år nå og har bare funnet fordeler. Gjennom en studie de avsluttet ifjor på pasienter med hjernetraumer, fant de hvor bemerkelsesverdig progesteron snudde ødemet som dannet seg etter skaden, uten noen negative bivirkninger. Interessant er det at 71% av ofrene var menn.

En studie på 1 millioner kvinner i UK mellom 1996 og 2001 viste at risikoen for brystkreft, eggstokk- og livmorkreft økte dramatisk ikke bare ved bruk av oral, hudkrem og implantert østrogen (syntetisk), men spesielt ved bruk av østrogen – progastagen(syntetisk progesteron).

Østrogen er en mitogen som får celler til å dele seg og fordoble seg, inkludert fettceller. Fettceller er likevel hovedkilden for østrogenproduksjon utenom eggstokkene. Hva enn vi gjør kan vi ikke stoppe produksjon av østrogen, men vi kan verne oss selv mot dets innflytelse ved å bruke progesteron. Studier har forresten vist at progesteron også hemmer aldring.

Wray Whyte er kvinnen bak Natpro-kremen. Gjennom hennes egne vanskelige opplevelser av hormoner i ubalanse gjennom livet, kom hun under behandling hos en kvinnelege i England, Dr. Katharina Dalton. Avdøde Dr. Dalton viet sin praksis til og behandlet kvinner med progesteron i 50 år og har skrevet mange fagbøker rundt ulike sider av hormonelle problemer og progesteron-terapi.

Wray har siden fordypet seg i progesteron og ernæring og har hjulpet tusenvis av mennesker verden over med sin kunnskap og erfaring rundt naturlig progesteron. Hun vet hvilket helvete det kan føre til å ha hormoner i ubalanse.

Vi ønsker at jenter og kvinner i alle aldre, skal kunne ta informerte valg rundt helsa og bruken av bio-identiske hormoner, kontra syntetiske hormoner som brukes i HRT og p-piller, som er hva leger tradisjonelt foreskriver. Vi ønsker også at kvinners valgfrihet og rett til å velge hva som er best for dem i ulike faser av livet, skal bli respektert i vårt offentlige helsesystem.

Altfor mange jenter/kvinner i vanskelige hormonelle faser av livet, blir ansett som hysteriske, pysete og faktisk gale, når de kanskje bare trenger litt omtanke og hjelp til å få hormoner i balanse igjen. PMS som mange jenter og kvinner plages med gjennom livet, må man ikke leve med. Det KAN balanseres. Vi Må ikke lide unødig bare fordi vi er «hormonelle». Eller må vi?


På vei inn i overgangsalderen, får mange kvinner symptomer på østogen-dominans. Hetetokter, dårlig nattesøvn, humørsvingninger, gråtetokter, sterke blødninger, svake blødninger, vektøkning og m.m. Vi blir fortalt vi har for lite østrogen og gitt syntestiske østrogen-preparater. Det er riktig at østrogenproduksjonen går ned med alderen, men progesteron-nivået synker enda mer. Kvinner trenger sjelden mer østrogen, vi trenger mer progesteron som vil balansere østrogenet igjen.

Noen symptomer som kan skyldes for lite progesteron i kroppen:Aggresjon, sinne, indre uro, uttad rolig, ryggsmerter spesielt pre-mens, overspising, brune flekker på kinn eller hender, lett oppskaket, tar lett til tårer, depresjon(verst ved pubertet,fødsler,overgangsalder),utmattelse, hodepine, migrene, kraftig hårvekst, infertilitet, problemer med å bli svanger, usikkerhet, søvnforstyrrelser, dårlig kortidsminne, humørsvingninger, aborter, tidlig aldring av huden, stress forstyrrer følelsesmessige balanse, selvmordstanker, spenninger, vektøkning i pubertet, svangerskap og menopause.

Har du en datter i pubertet/før-pubertet? Allerede ved fødselen kan vi ha for lite progesteron og være i hormonell ubalanse. I puberteten opplever noen jenter sterke mens-smerter, humørsvingninger, depresjoner, sinne, blodlevringer under mensen, svært uregelmessig mens, hudproblemer og mer.

Dette kan pågå over år til plage for dem selv først og fremst. De mangler progesteron i en naturlig fase av livet som for noen blir svært utfordrende.

De trenger ikke lide unødig gjennom dette, slik vi gjerne har blitt lært til å tro. La dem prøve progesteron for å gjenopprette hormonbalansen på en trygg, enkel måte uten bivirkninger.

Plutselig vektøkning kan skyldes for lite progesteron. Progesteron innvirker på to viktige faktorer ved vektøking, blodsukker-nivåer og vann i kroppen.

En annen vanlig grunn til vektøkning, særlig hos middelaldrende, er østrogen-dominans. Østrogen gjør oss fetere. Fett produserer også østrogen, noe vi trenger i og etter overgangsalderen, når eggstokkene slutter å produsere østrogen for oss. For mye østrogen i forhold til progesteron kan føre til overvekt.

Lider i stillhet – vi er bare kvinner
Det er innlysende at svært mange jenter/kvinner med hormonelle ubalanser i ulike faser av livet, ofte lider i stillhet. Vi er opplært til å tåle, bite sammen tennene og slutte å syte. Faktum er at hormoner styrer livet vårt også mentalt. PMS som ikke bare er ubehagelig for kvinnen selv, er gjerne ubehagelig for omgivelsene.

Vi aksepterer at slik er det bare og at noen kvinner er mer «tullete» enn andre. Faktum er at hormonelle ubalanser kan skape mentale tilstander, som humørsvingninger, depresjon, sinne og gråt, som kvinnen overhodet ikke styrer. Progesteron-terapi blir mer og mer brukt av helhetsbehandlere og stadig noen flere leger. Det er risikofritt, uten bivirkninger og effektivt. Hvorfor har de færreste av oss hørt om alternativer til tradisjonell hormonbehandling, som faktisk skader oss på sikt?

Progesteron-nivået kan falle fort og mye etter inntak av et stort måltid. Dette kan gi følelsen av uro, skjelvinger, rastløshet og lignende. Samtidig stiger blodsukkeret etter et stort måltid og man kan føle seg uvel. Forsøkå spise flere og mindre måltider for å holde blodsukkernivåer jeven og slippe fall i progesteron.

Fjernet livmor og/ eggstokkene eller av andre grunner kommet rett i overgangsalder? Selv om østrogen-nivåer synker i overgangsalderen, trenger få kvinner tilførsel av syntetisk østrogen. Vi fortsetter å produsere østrogen via fett i overgangsalderen. Har man ubehagelige og vonde symptomer, skyldes det ganske sikkert for lite progesteron. Ved å tilføre kroppen naturlig progesteron, vil østrogen-nivået også balanseres naturlig igjen!

Stadig flere unge kvinner – helt ned i 30-årsalderen får tidlige symptomer på overgangsalder. Eggløsning hos unge kvinner uteblir selv om de får mens, uten å være klar over dette. Noe som gjør det vanskelig å bli gravid.

Årsakene er mange, stress, for mye østrogen i kosten, miljøgifter og syntetiske hormoner som p-piller, En ubalanse oppstår og vil mest sannsynlig forverre seg gjennom årene og toppe seg rundt overgangsalder. Mange unge som eldre kvinner lider aldeles unødig med ubalanser hele livet, som progesteron kan gjenopprette som regel i løpet av 3 -6 måneder.

Vi ønsker å gi så mange som mulig klar, sjargongfri informasjon – for at folk kan best mulig ta informerte valg om potensialer og fordeler av progesteronterapi ut fra sitt spesielle helseproblem.

Du kan også finne oss på Facebook. Vi oppdaterer jevnlig og svarer spørsmål.

Natpro – Naturlig ProgesteronKrem – For Hormonbalanse

Promotér din side også

Vi ønsker å gi så mange som mulig klar, sjargongfri informasjon – for at folk kan best mulig ta informerte valg om potensialer og fordeler av progesteronterapi ut fra sitt spesielle helseproblem.

BESTILL Natpro –  Naturlig Progesteronkrem online nå!
KOSTHOLDSBUTIKKENSuperfoods

TILBUD Kostholdsbutikken
Kvadrat banner
Himalayasalt med mer

Økologiske GMO frie tamponger
Kvadrat banner

Økologiske, GMO-frie bind
Kvadrat banner