Fruktbarhet & graviditet

Fruktbarhet & graviditet

Mange faktorer påvirker fruktbarheten og kan gjøre det vanskelig å bli svanger eller holde på et foster. Noen av disse er:

 • veneriske sykdommer forårsaker arrdannelse i skjeden
 • genetiske forandringer forårsaket av miljøgifter
 • en diett som mangler nødvendige vitaminer og mineraler
 • stress
 • hormonelle ubalanser
 • dårlig sædkvalitet eller unormale sædceller

Sammenhengen mellom progesteron og spontanabort er et av de minst kjente faktum, men vanligste årsak til infertilitet, nemlig mangel på progesteron i andre halvdel av den månedlige syklusen. Dette er kjent som en «defekt lutealfase». For at svangerskap skal lykkes, må først østrogen bygge opp slimhinnen i livmoren, og etter eggløsning skal progesteron tykne slimhinnen ytterligere og gjøre livmoren klart for et befruktet egg.

Progesteron og infertilitet er knyttet til p-pillen som kan føre til midlertidig sterilitet etter å ha sluttet å ta den.Hormonelle ubalanser forårsaket av miljøgifter er også en viktig faktor i sterilitet hos mange mennesker.

Et av de vanligste tegn er lite kroppsfett. Det er avgjørende for en kvinne å holde kroppsfettet på over 20% av sin samlede vekt, ellers vil ofte mensen opphøre.

Nyere forskning har vist hvor ofte unnfangelse skjer hos en fruktbar kvinne bare for å bli etterfulgt av at egget ikke fester seg i livmoren. Progesteron er viktig for graviditet. Hvis intervallet mellom eggløsning og menstruasjon er for kort (mindre enn 12 dager) betyr det at det ikke produseres nok progesteron, som kan resultere i en spontanabort så tidlig som neste menstruasjon.

Det eneste tegn ville muligens være kraftigere mens/smerte. Grunnen til dette er at egget bruker omkring 14 dager på å nå livmoren, og hvis ikke eggstokkene opprettholder et høyt nivå progesteron i løpet av denne tiden, vil en menstruasjon skje før egget har festet seg.

En annen årsak til infertilitet er anovulasjon syklus, der en kvinne ikke har eggløsning. Dette har alltid vært vanlig hos kvinner fra midten av trettiårene, men forskning har funnet at stadig yngre kvinner også lider av slike sykluser. For mye østrogen i lutealfasen, særlig xeno-østrogener som DDT(miljøgifter), kan føre til spontanaborter.

For å unngå dette og redusere infertilitet, er optimal helse viktig. Følg gjerne denne veiledningen:

 • Unngå miljøgifter, spesielt hvis det er østrogener
 • Vitamin C øker spermkvalitet og mobilitet
 • Mangel på Vit E, Omega 3 og 6 skader skjeden
 • Noe vaginalsekret fungerer som spermhemmere og har vært knyttet til    mangel på Omega 3 og 6
 • Vitamin A er viktig for utviklingen av mannlige kjønnshormoner
 • Omega 3 og sink er avgjørende for utviklingen av sperm
 • Sinkmangel forårsaker ufruktbarhet

For å overvinne en defekt lutealfase, er ekstra progesteron nødvendig. Progesteron kan ofte stimulere eggløsningen eller rette opp uregelmessige sykluser. Tilskudd av progesteron bør brukes fra eggløsning eller, om tidspunktet for eggløsning ikke er kjent, fra ikke mer enn 14 dager før neste menstruasjon.

Progesteron-terapi bør fortsette til graviditet er sikret og fram til fjerde måned, når morkaken har tatt over produksjonen av progesteron.

På ingen måte må progesteron stoppes brått da en spontanabort kan oppstå.

En normal syklus kan være fra 21-36 dager, pluss/minus 4 dager hver måned, med eggløsning  ca 14 dager før starten av menstruasjon i hvert enkelt tilfelle.

Mer on fertilitet og svangerskap: Utdrag hentet fra Dr Katherina Dalton ‘bok’ «PMS The Essential Guide to Treatment Options»

Eggløsning

Defekt lutealfase

Progesteron er graviditetshormonet. Hvis det er for kort intervall mellom eggløsning og menstruasjon, er dette kjent som en defekt lutealfase. Det korte intervallet, på mindre enn 12 dager, betyr at det ikke har vært høyt nok progesteron-nivå og dette kan resultere i en tidlig spontanabort, da det befruktede egget ikke fester seg i livmorslimhinnen. Denne faren kan overvinnes ved å sikre at det er tilstrekkelig progesteron etter eggløsning og frem til morkaken har begynt å produsere nok på egen hånd. Det betyr at man fortsetter progesteronbehandlingen inntil den fjerde måneden av svangerskapet.

In vitro-fertilisering

De uheldige kvinner som av en eller annen grunn, har vanskeligheter med å bli gravid naturlig og trenger in vitro fertilisering (IVF) vil også trenge progesteron fra tidspunktet for implantasjon inntil morkaken produserer nok progesteron til å holde på fosteret. Det finnes flere forskjellige typer IVF behandling, men de vil alle trenge masse progesteron i de første ukene.

SVANGERSKAP

Morgenkvalme

Morgenkvalme tidlig i svangerskapet er en annen fare for de som lider av PMS. Faktisk vil mange fortelle deg at morgenkvalme er feil betegnelse, de er syke hele dagen, ikke bare om morgenen. Når dette problemet er alvorlig kalles det hyperemesis (fra det greske ordet hyper, som betyr ‘overdreven’ og emesis, som betyr ‘oppkast). Dette synes å bety at tidligere tiders leger (som alltid var mannlig, selvsagt) vurderete mild oppkast tidlig i svangerskapet for å være ganske naturlig, noe som kan forventes og som kvinner bør lære å akseptere. Det er synd at de aldri måtte gå gjennom det. Faktisk skyldes det en hormonell ubalanse før morkaken er fullt dannet, og vanligvis forbedrer det seg ved 16. svangerskapsuke. Bruk av progesteron vil hjelpe dette problemet også.

Flere spontanaborter

Når en kvinne har hatt flere spontanaborter, er hun naturligvis engstelig for at alt medisinsk mulig gjøres for å sikre at hun har en normal full-term svangerskapet – og ikke overraskende, vil hun ofte bli gitt progesteronterapi for å sikre dette. Det er mange årsaker til spontanaborter, deriblant kromosomavvik defekter, som kan lite gjøres med i dag, men det kan også skyldes anatomiske abnormaliteter som en lax livmorhals (åpning til livmoren), som kan sys opp til graviditet starter. Det finnes også kvinner som lider av overdreven oppkast og graviditet symptomer straks de blir gravide, og disse er de som mest sannsynlig vil ha nytte av progesteron, gitt i høye nok doser til å fjerne symptomene. Blant mange pasienter behandlet gjennom årene, har forfatteren behandlet to kvinner som begge hadde hatt ni tidligere spontanaborter og som begge var gitt progesteronterapi; begge ble senere mødre til sunne babyer på City of London Maternity Hospital.

Fare for spontanaborter

Blødning tidlig i svangerskapet er alltid et faresignal, og pasienten lurer naturligvis på om det er slutten på svangerskapet eller ikke. Hvis blødningen er sparsom og ikke inneholder klumper, er det en sjanse for at alt vil bli bra og at en normal graviditet vil fortsette. Dette gjelder særlig hvis blødningen kommer på forventet tidspunktet for den første uteblitte menstruasjon. Hvis det er ledsaget av mye oppkast og tidlig graviditetsymptomer, så vil pasienten ha nytte av progesteronterapi i en dose som er tilstrekkelig for å lette symptomene.

Pre-eklampsi – svangerskapsforgiftning

Pre-eklampsi var tidligere kjent som «toxaemia av svangerskapet» og blir ofte referert til som PET, eller pre-eclamptic toxaemia. Ordet toxaemia betyr ‘blod-forgiftning’; pre betyr «foran», og eklampsi refererer til kramper som noen ganger kan oppstå i alvorlige tilfeller av PET, som ofte resulterer i død av moren eller barnet.

Vi vet fortsatt ikke nøyaktig hva som forårsaker PET, men over hele verden forskes det på en bedre forståelse av sykdommsprosessen. Det er kjent at skadelige endringer skjer i endotelceller (cellenes foring på innsiden av blodårene) i livmoren og morkaken, der plaketter begynner å danne mellom den 16. og 20. svangerskapsuke, men sykdommen vises ikke før sent i svangerskapet når det er en økning i blodtrykket, overdreven vektøkning, hevelse i ankler og protein i urinen.

I den aller første beskrivelsen av «premenstruelt syndrom», i British Medical Journal i 1953 av Dr Raymond Greene og denne forfatteren, ble det bemerket at dobbelt så mange med PMS hadde vært innlagt på sykehus på grunn av svangerskapsforgiftning i et tidligere svangerskap, sammenlignet med det normale antall tilfeller av svangerskapsforgiftning i den generelle befolkningen. Dette førte til en undersøkelse av 825 kvinner, publisert i British Medicaliournal i 1955, som bekreftet at de 192 kvinnene som tidligere hadde lidd fra pre-eklampsi hadde en 86 prosent forekomst av PMS mot 27 prosent blant dem som graviditet hadde vært normal. Dette foreslo en kobling mellom svangerskapsforgiftning og PMS.

Kvinnene i undersøkelsen ble intervjuet personlig av forfatteren, som bemerket at symptomene oppleves av dem som hadde svangerskapsforgiftning under midten og slutten av svangerskapet var de samme som de senere opplevde under sine PMS. For eksempel var det største problemet for noen kvinner hodepine gjennom hele svangerskapet, og disse kvinnene ble senere plaget av premenstruelle hodepine, andre ble bekymret av depresjon eller ryggsmerter, i hvert fall var det de samme symptomene som senere skapte problemer før mensen.

På 1950-tallet ble noen kvinner med alvorlig PMS inkludert premenstruelle epilepsi, astma og migrene, testet daglig for vekt, blodtrykk og protein i urinen, de samme testene som blir gjort under svangerskapsundersøkelser for å få øye på PET. Disse undersøkelsene viste at kvinner med alvorlige PMS hadde også en økning i vekt, blodtrykk og utviklet protein i urinen før menstruasjon, men disse målingene var normale etter menstruasjon. Disse pasientene ble deretter behandlet med daglige progesteroninjeksjoner og de daglige undersøkelser fortsatte, men med progesteron var det ingen vektøkning, ingen økning i blodtrykk og ingen protein i urinen. De var fri for symptomer.

I en annen undersøkelse av denne forfatteren, publisert i Lancet i 1960, ble 640 kvinner som deltok ved en fødselsforberedende klinikk ved University College Hospital, London, spurte mellom det 16. og 28. svangerskapsuke, om de følte seg like godt som de gjorde før de ble gravid . Deres navn og sykehus ble deretter notert enten inn i en bok merket «JA» eller en merket «NEI». Pasientenes poster ble senere undersøkt, og det ble funnet at blant de kvinnene som følte seg syk i løpet av de midterste månedene av svangerskapet, utviklet 25 prosent svangerskapsforgiftning, sammenlignet med bare 10 prosent blant dem som følte seg godt.

Symptomer i de midterste månedene av svangerskapet hos dem som senere utviklet svangerskapsforgiftning

 • Apati 88 prosent
 • Ryggsmerter 44 prosent
 • Hodepine 35 prosent
 • Kvalme og oppkast 65 prosent
 • Vertigo 26 prosent
 • Depresjon 52 prosent
 • Besvimelse 12 prosent

Disse fakta antydet at det var en markant likhet mellom pre-eklampsi og PMS – faktisk, i de dager da pre-eklampsi ble kalt ‘toxaemia av svangerskapet «, ble det foreslått at PMS bør kalles» toxaemia av menstruasjon «. Begge har et tidlig førstestadium av symptomer, som ble etterfulgt i alvorlige tilfeller av et andre stadium med vektøkning, økning i blodtrykk og protein i urinen, og hvis sykdommen utvikler seg ytterligere er det tredje stadiet anfall, enten eclamptic kramper eller epileptiske anfall.

Likhetene med PMS og svangerskapsforgiftning

 • Første stadie
  • Kvalme og oppkast
  • Irritabilitet
  • Apati
  • Ryggsmerter
  • Depresjon
  • Besvimelse
  • Hodepine
 • Andre stadie
  • Vektøkning
  • Forhøyet blodtrykk
  • Hevelse i ankler og fingre
  • Protein i urinen
 • Tredje stadie
  • Epileptiske anfall, forvarslet av alvorlig hodepine
  • Eclamptic kramper, forvarslet av alvorlig hodepine

Fordi progesteron er vellykket mot PMS hvis brukt tidlig, ble det besluttet å bruke progesteron i kontrollerte studier for pre-eklampsi, først ved injeksjon (1962) og senere med stikkpille (1972).

Frivillige deltar på fødselsforberedende klinikk Chase Farm Hospital, Enfield, som var i midt månedene av svangerskapet og klaget over graviditetsymptomer. De ble fordelt tilfeldig til enten progesteron eller behandling som ville dempe symptomer til de følte seg godt igjen, eller til deres baby var født. Det viste seg å være lett nok å lindre symptomene i begge grupper av 296 gravide kvinner, men i gruppen av dem som fikk progesteron, utviklet bare tre prosentsvangerskapsforgiftning, sammenlignet med symptomatisk behandling gruppene der 11 prosent utviklet svangerskapsforgiftning.

Fødselsdepresjon

Postnatal depresjon (PND) er egentlig feil navn på en sykdom som rammer 10 prosent av nybakte mødre, etter deres fødsel, fordi depresjon er sjelden det første symptomet som vises og i mange tilfeller er det aldri noen depresjon i det hele tatt. Kvinner som har lidd av PND kan gi mye bedre beskrivelser av hvordan de følte i begynnelsen av sin sykdom, som søvnløshet og følelsen av å  ‘ikke være tilstede’ – ‘fjern’ – ‘knust’ ‘forvirret’ – ‘miste kontakten’ – ‘ rotete ‘-‘ ute av kontroll ‘-‘ høy, herlig høy «-» ikke klare å snakke / ikke ville gå ut / holde gardinene trukket hver dag «-» brukt uansvarlig mye penger’-‘ sinne ‘og’ panikk ‘.

Det kan være en skremmende opplevelse for en partner å stå ansikt til ansikt med en forandret personlighet til den nybakte mor, som tidligere var rolig og er nå så engstelig, tidligere våken og aktiv, men nå kjedelig og målløs, tidligere en vellykket karriere kvinne og nå redd for å være alene, tidligere bekymringsløs og nå har tvangssymptomer. Som nevnt tidligere, fødselsdepresjon, og dens mer alvorlige fetter puerperal psykose, er hormonelle sykdommer som har mye til felles med PMS og ofte blir til PMS ettersom tiden går.

Når en PND-lidende gradvis bedres, vil hun finne at symptomene hennes blir bedre etter menstruasjon, bare for å bli verre igjen før neste menstruasjon. Med ytterligere gradvis fremgang er fravær av symptomer etter menstruasjon, men mange av symptomene er premenstruelle. På dette punktet har sykdommen endret seg til PMS.

Fødselsdepresjon har en tendens til å oppstå hos kvinner som har lidd av alvorlige PMS og i de som allerede har lidd av fødselsdepresjon eller puerperal psykose etter en tidligere graviditet, og det kan komme uventet etter en helt normal graviditet og fødsel. Det kan med stor suksess unngås, med tilrettelegging under svangerskapet med allmennlege, fødselslege og jordmor. Moren bør gis høye doser progesteron til menstruasjon er tilbake.

Menstruasjon kommer sannsynligvis ikke tilbake før etter amming er ferdig, så hvis moren føler seg vel og planlegger å fortsette ammingen i mange måneder, kan progesteron stoppes etter to måneder – men dersom symptomene kommer tilbake, bør progesteron startes på nytt . Da progesteron ble først isolert i 1934, trodde forskerne at jobben i kroppen var å forberede brystene for amming. Progesteron bidrar amming og mødre trenger ikke bekymre deg for at det vil velte sine babyer.

Gode nyheter for PMS-syke!

Om PMS-syke har fått tilstrekkelig progesteron under svangerskapet, slik at det har vært normale symptomer på graviditet, ingen hyperemisis eller økning i blodtrykket, og fått tilstrekkelig progesteron etter fødselen for å hindre en hver fødseldepresjon, er det en 50:50 sjanse for at PMS ikke vil returnere.

D-vitamin under svangerskap og amming

Referanser/forskning svangerskap

European Association for the Study of Diabetes October 3, 2012
Low First-Trimester Vitamin D Predicts Gestational Diabetes

BMJ 2012; 345 Published 27 September 2012
Accuracy of single progesterone test to predict early pregnancy outcome in women with pain or bleeding: meta-analysis of cohort studies

Pediatrics 2012;129:e1552-e1561
Increased Cardiovascular Risk Factors in Offspring of Preeclamptic Mothers

Stroke. 2011; 42: 2564-2570
Trends in Pregnancy Hospitalizations That Included a Stroke in the United States From 1994 to 2007

ScienceDaily (July 28, 2011)
Rate of Stroke Increasing Among Women During, Soon After Pregnancy

ScienceDaily (Mar. 10, 2009)
Migraines Increase Stroke Risk During Pregnancy

Arch Dis Child. May 23, 2012
Caesarean Delivery May Predispose Children to Obesity

ScienceDaily (Dec. 1, 2010)
Recurrent Miscarriage Raises Heart Attack Risk Fivefold in Later Life, Study Finds

Heart 2011;97:49-54
Pregnancy loss and risk of cardiovascular disease: a prospective population-based cohort study (EPIC-Heidelberg)

Human Reproduction. 2012;27(4):1191-1201
Intrauterine Exposure to Mild Analgesics During Pregnancy and the Occurrence of Cryptorchidism and Hypospadia in the Offspring

Women’s Health Issues. 2012;22:e73-e81
Births Attended by Midwives Safe, Need Fewer Interventions

J Perinatol. 2011 Jan 20
Vitamin D supplementation during pregnancy: safety considerations in the design and interpretation of clinical trials

CMAJ. 2011 March 22; 183(5): 549555
Maternal selenium status during early gestation and risk for preterm birth

Am J Obstet Gynecol 2011
IM Progesterone Won’t Delay Delivery After Arrest of Preterm Labor

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism November 1, 2010 vol. 95 no. 11 5105-5109
A Nested Case-Control Study of Midgestation Vitamin D Deficiency and Risk of Severe Preeclampsia

Journal of Bone and Mineral Research, 2010, Volume 25, Issue 1 (p 14-19)
Low Maternal Vitamin D Status and Fetal Bone Development: Cohort Study

Journal of Bone and Mineral Research, 2010, Volume 25, Issue 1 (p 11-13)
Vitamin D Insufficiency and Skeletal Development In Utero

Ann Rheum Dis doi:10.1136/ard.2010.134817
Vitamin D: an instrumental factor in the anti-phospholipid syndrome by inhibition of tissue factor expression

GrassrootsHealth April 30, 2010
Researchers Recommend Pregnant Women Take 4,000 IU Vitamin D a Day

The British Journal of Dermatology. 2010;163(3):616-623
Probiotics in Pregnant Women to Prevent Allergic Disease: A Randomized, Double-blind Trial

Ann Rheum Dis doi:10.1136/ard.2010.134817
Vitamin D: an instrumental factor in the anti-phospholipid syndrome by inhibition of tissue factor expression

Arch Gen Psychiatry. 2010 Oct;67(10):1012-24
A meta-analysis of depression during pregnancy and the risk of preterm birth, low birth weight, and intrauterine growth restriction

Medscape October 14, 2010
ACOG Guidelines for Treating Nausea and Vomiting in Pregnant Women Reviewed

Amer J Perinatol 2010; 27(2): 157-162
Uterine Activity in Women Receiving 17 -Hydroxyprogesterone Caproate for the Prevention of Preterm Birth: An Observational Study

J Perinat Med. 2009;37(4):338-42
Progesterone induced blocking factor (PIBF) and Th1/Th2 cytokine in women with threatened spontaneous abortion.

The Vitamin D Newsletter 2009
Pregnancy and Gestational Vitamin D Deficiency

Brain Behav Immun. 2009 August; 23(6): 750754.
Depressive symptoms are associated with elevated serum proinflammatory cytokines among pregnant women

Clin Endocrinol (Oxf). 2009 Mar;70(3):372-7
Vitamin D, PTH and calcium levels in pregnant women and their neonates

J Reprod Immunol. 2009 Jul;81(1):17-24
Calcitriol inhibits TNF-alpha-induced inflammatory cytokines in human trophoblasts

Clin Endocrinol (Oxf). 2009 Mar;70(3):372-7
Vitamin D, PTH and calcium levels in pregnant women and their neonates

Human Reproduction Update 2009 15(1):119-138
Non-genomic progesterone actions in female reproduction

Journal of Obstetrics & Gynaecology 2009, Vol. 29, No. 6, Pages 493-498
Intravaginal use of natural micronised progesterone to prevent pre-term birth: A randomised trial in India

Ther Clin Risk Manag. 2009; 5: 5564
Progesterone for the prevention of preterm birth: indications, when to initiate, efficacy and safety

Hypertension. 2009;53:805-811
Cardiovascular Effects of Physiological and Standard Sex Steroid Replacement Regimens in Premature Ovarian Failure

J Reprod Immunol. 2009 Jun;80(1-2):91-92009
Progesterone-induced blocking factor (PIBF) modulates cytokine production by lymphocytes from women with recurrent miscarriage or preterm delivery

Endocrine Abstracts (2009)
Prolonged treatment with N-acetylcysteine and L-arginine restores gonadal function in patients with PCO syndrome

International Journal of Fertility and Sterility Vol 3, No 2, Aug-Sep 2009, Pages: 66-73
N Acetyl Cysteine, A novel Remedy for Poly Cystic Ovarian Syndrome

Rev Med Liege. 2008 Feb;63(2):87-91
Vitamin D deficiency in recently pregnant women

Hum. Reprod. July 23, 2008
Soy food and isoflavone intake in relation to semen quality parameters among men from an infertility clinic

Frontiers in Bioscience 13, 985-994, January 1, 2008
Cytokine imbalance in pregnancy complications and its modulation

Advances in Experimental Medicine and Biology Volume 643, November 05, 2008
Taurine Supplementation and Pancreatic Remodeling

Frontiers in Bioscience 13, 985-994, January 1, 2008
Cytokine imbalance in pregnancy complications and its modulation

Hum. Reprod. Advance Access published online on December 3, 2008
Rates of preterm birth following antenatal maternal exposure to severe life events: a population-based cohort study

Diabetologia Volume 51, Number 1 / January, 2008
Vitamin B and folate concentrations during pregnancy and insulin resistance in the offspring: the Pune Maternal Nutrition Study

NEJM Volume 357:462-469 August 2, 2007 Number 5
Progesterone and the Risk of Preterm Birth among Women with a Short Cervix

Ultrasound Obstet Gynecol. 2007 Oct;30(5):697-705
Vaginal progesterone is associated with a decrease in risk for early preterm birth and improved neonatal outcome in women with a short cervix: a secondary analysis from a randomized, double-blind, placebo- controlled trial

Hum. Reprod. Advance Access published online on January 16, 2007
Effect of oral administration of dydrogestrone versus vaginal administration of natural micronized progesterone on the secretory transformation of endometrium and luteal endocrine profile in patients with premature ovarian failure: a proof of concept

Rheumatology 2007 46(10):1517-1519
Recurrent spontaneous abortions in antiphospholipid : natural killer cells— an additional mechanism in a multi factorial process

J Matern Fetal Neonatal Med. 2007 Feb;20(2):89-112
Embryo-fetal toxicity signals for 17alpha-hydroxyprogesterone caproate in high-risk pregnancies: a review of the non-clinical literature for embryo-fetal toxicity with progestins

J Clin Invest. 2007 Jul;117(7):1824-34
FKBP52 deficiency-conferred uterine progesterone resistance is genetic background and pregnancy stage specific

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism September 1, 2007 vol. 92 no. 9 3517-3522
Maternal Vitamin D Deficiency Increases the Risk of Preeclampsia

Eur J Clin Nutr. 2007 Sep;61(9):1136-9
Does vitamin D supplementation in infancy reduce the risk of pre-eclampsia?

Medscape November 6, 2007
New Studies Strengthen Preeclampsia/CVD

Rheumatology 2007 46(10):1517-1519
Recurrent spontaneous abortions in antiphospholipid: natural killer cells an additional mechanism in a multi factorial process

American Society for Nutrition J. Nutr. 137:1887-1894, August 2007
Enzymes of the Taurine Biosynthetic Pathway Are Expressed in Rat Mammary Gland

Hum. Reprod. (January 2006) 21 (1): 46-51
Progesterone enhances HLA-G gene expression in JEG-3 choriocarcinoma cells and human cytotrophoblasts in vitro

N Z Med J. 2006 Sep 8;119(1241):U2144
Vitamin D deficiency in pregnant New Zealand women

Australian and New Zealand Journal of Obstetrics and Gynaecology Volume 46, Issue 2, pages 7783, April 2006
Endogenous anti-oxidants in pregnancy and preeclampsia

J Clin Endocrinol Metab. 2005 Feb;90(2):944-52
Placental expression of IFN- and its receptor IFN- R2 fail to switch from early hypoxic to late normotensive development in pre-eclampsia

Immunology of Pregnancy, 2005, vol 89, pp 49-61
Immunology of Preeclampsia

IJMS Vol 30, No 4, December 2005
Evaluation of Androgen and Progesterone Levels in Women with Preeclampsia

Human Reproduction 2005 20(7):2035-2036
Recurrent miscarriage and embryonic loss

BJOG Volume 112, pages 5760, March 2005
The changing role of progesterone in preterm labour

Nutrition Reviews Volume 63, Issue 7, pages 225 232, July 2005
Vitamin D for the Prevention of Preeclampsia? A Hypothesis

Human Reproduction 2005 20(8):2325-2329; doi:10.1093/humrep/deh888
Exposure to bisphenol A is associated with recurrent miscarriage

Emory University Health Sciences Center 09 Feb 2005
Sex hormone metabolite reduces stress, anxiety in female rats

Brain Res (2005) 1043: 76-86
Progesterone regulation of catecholamine secretion from chromaffin cells

Akush Ginekol (Sofiia). 2004;43(5):22-4
Utrogestan and high risk pregnancy

Horm Behav (2004) 46: 467-73
Acute progesterone can recruit sex-specific neurochemical mechanisms mediating swim stress-induced and kappa-opioid analgesia in mice

Lupus. 2004;13(9):639-42
Progesterone supplement in pregnancy: an immunologic therapy?

Lupus September 2004 vol. 13 no. 9 630-634
Cytokines in recurrent miscarriage

Exclusive from New Scientist Print Edition 12 November 2004
Stress can make pregnant women miscarry

The American Journal of Cardiology Volume 93, Issue 6, 15 March 2004, Pages 805-808
Risk for subsequent coronary artery disease after preeclampsia

Lupus September 2004 vol. 13 no. 9 635-638
Sex hormones influence on the immune system: basic and clinical aspects in autoimmunity

Diabetologia Volume 47, Number 10 / October, 2004
Taurine supplement in early life altered islet morphology, decreased insulitis and delayed the onset of diabetes in non-obese diabetic mice

Occupational and Environmental Medicine 2004; 61 :1021-1026
Stress and dysmenorrhoea: a population based prospective study

American Journal of Obstetrics and Gynecology Volume 188, Issue 2 , February 2003, Pages 419-424
Prophylactic administration of progesterone by vaginal suppository to reduce the incidence of spontaneous preterm birth in women at increased risk: A randomized placebo-controlled double-blind study

Journal of Reproductive Immunology Volume 59, Issue 2, August 2003, Pages 161-173
Th1/Th2 balance in preeclampsia

Human Reproduction, Vol. 17, No. 10, 2580-2584, October 2002
Depression as a potential causal factor in subsequent miscarriage in recurrent spontaneous aborters

Journal of Perinatal Medicine. 2002, Volume 30, Issue 4, Pages 281286
Taurine and taurine-deficiency in the perinatal period

Journal of Perinatal Medicine. 2002, Volume 30, Issue 4, Pages 281286
Taurine and taurine-deficiency in the perinatal period

American Journal of Reproductive Immunology, Volume 46, Number 2, August 2001, pp. 117-123(7)
Stress and Pregnancy Loss: Role of Immune Mediators, Hormones and Neurotransmitters

J Clin Endocrinol Metab. 2000 Jul;85(7):2429-33
Serum allopregnanolone levels in pregnant women: changes during pregnancy, at delivery, and in hypertensive patients

Hum Reprod. 2000 Jun;15 Suppl 1:46-59
Progesterone inhibits in-vitro embryotoxic Th1 cytokine production to trophoblast in women with recurrent pregnancy loss

FrontiersinNeuroendocrinology 21,156(2000)
Neurosteroids: Biosynthesis and Function of These Novel Neuromodulators

Fertil Steril. 1999 Jan;71(1):40-9
Preimplantation urinary hormone profiles and the probability of conception in healthy women

Clin Exp Immunol. 1999 September; 117(3): 550555
Quantitative analysis of peripheral blood Th0, Th1, Th2 and the Th1:Th2 cell ratio during normal human pregnancy and preeclampsia

Psychiatric Clinics of North America Volume 21, Issue 2, 1 June 1998, Pages 309-323
PSYCHONEUROENDOCRINOLOGY OF DEPRESSION Hypothalamic-Pituitary-Gonadal Axis

BJOG: Volume 105 Issue 10 Page 1082 – October 1998
A double-blind randomised placebo controlled trial of postnatal norethisterone enanthate: the effect on postnatal depression and serum hormones

Hum Reprod. 1997 Dec;12(12):2607-13.
Preimplantation hormonal differences between the conception and non-conception menstrual cycles of 32 normal women

Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 1996 Jul;67(1):5-8
The prognostic value of serum estradiol, progesterone, testosterone and free testosterone levels in detecting early abortions

Br J Obstet Gynaecol. 1995 May;102(5):364-9
The role of a single progesterone measurement in the diagnosis of early pregnancy failure and the prognosis of fetal viability

J Immunol. 1995 Jul 1;155(1):128-33
Progesterone favors the development of human T helper cells producing Th2-type cytokines and promotes both IL-4 production and membrane CD30 expression in established Th1 cell clones

Journal of Orthomolecular Medicine Vol. 10, No. 3 & 4, 1995
Adverse Effects of Zinc Deficiency: A Review from the Literature

Am J Obstet Gynecol. 1993 Dec;169(6):1456-61
Deficient glutathione peroxidase activity in preeclampsia is associated with increased placental production of thromboxane and lipid peroxides

Journal of Orthomolecular Medicine Vol. 5, No. 3, 1990
Mineral Imbalances in Pregnant Mothers and Their Newborn

Int J Fertil. 1987 May-Jun;32(3):192-3, 197-9
Progesterone therapy to decrease first-trimester spontaneous abortions in previous aborters

Biol Neonate. 1987;52 Suppl 1:78-86
Taurine and the premature

Archives of Environmental Contamination and Toxicology Volume 3, Number 4 / December, 1975: 479-490
Prolonged ingestion of commercial DDT and PCB; effects on progesterone levels and reproduction in the mature female rat

Br Med J. 1954 November 6; 2(4896): 10711076
Similarity of Symptomatology of Premenstrual Syndrome and Toxaemia of Pregnancy and Their Response to Progesterone

BMJ DEC. 6, 1947
Vitamin-D Requirements in Pregnancy

Tegn på infertilitet referanser/forskning

Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2011 Dec;25(6):861-73
Endocrine disorders & female infertility

Endocrinology. 2010 Sep;151(9):4537-50
Subfertility linked to combined luteal insufficiency and uterine progesterone resistance

Reprod Biomed Online. 2009;18 Suppl 2:19-2
Human corpus luteum physiology and the luteal-phase dysfunction associated with ovarian stimulation

Med Hypotheses. 2009 Dec;73(6):1060-2
Thyroid autoimmunity and miscarriages: the corpus luteum hypothesis

Hum. Reprod. Advance Access published online on July 23, 2008
Soy food and isoflavone intake in relation to semen quality parameters among men from an infertility clinic

WebMD Medical News April 2008
Ominous Rise in Pre-Pregnancy Diabetes: Diabetes Is Linked to Miscarriage and Birth Defects

Gynob.com, 2008
Obesity and Infertility

Reproductive Biology and Endocrinology 2007, 5:7
Progesterone reduces erectile dysfunction in sleep-deprived spontaneously hypertensive rats

Brain Research Reviews 51 (2006) 136-143
Does male sexual behavior require progesterone?

Eur Rev Med Pharmacol Sci 2006; 10 (5) : 247-250
Myoinositol/folic acid combination for the treatment of erectile dysfunction in type 2 diabetes men: a double-blind, randomized, placebo-controlled study

The Aging Male , Volume 7, Issue 3September 2004 , pages 236 – 257
Progesterone: the forgotten hormone in men?

Lupus, Vol. 13, No. 9, 639-642 (2004)
Progesterone supplement in pregnancy: an immunologic therapy?

Andrologia Volume 35 Issue 6 Page 337-341, December 2003
Zinc deficiency in men with Crohn’s disease may contribute to poor sperm function and male infertility

The Journal of Immunology , 2002, 168: 1087-1094
Direct and Indirect Inhibition of Th1 Development by Progesterone and Glucocorticoids

The Journal of Immunology , 2001, 166: 7183-7189
Progesterone Up-Regulates Anandamide Hydrolase in Human Lymphocytes: Role of Cytokines and Implications for Fertility

J Androl. 2000 Jan-Feb;21(1):53-7
Comparison of zinc concentrations in blood and seminal plasma and the various sperm parameters between fertile and infertile men

The Journal of Neuroscience, November 10, 2004, 24(45):10280-10287
Progesterone Attenuates Corticotropin-Releasing Factor-Enhanced But Not Fear-Potentiated Startle via the Activity of Its Neuroactive Metabolite, Allopregnanolone

New Scientist November 2004
Stress can make pregnant women miscarry

Thyroid. 2001 May;11(5):471-81
Pregnancy and iodine

The Journal of Biological Chemistry, May 5, 2000, 275, 13183-13186
Proteolytic Cleavage Confers Nitric Oxide Synthase Inducing Activity upon

Fertil Steril. 1999 May;71(5):930-6
Gamma-aminobutyric acid (GABA) A and B receptors mediate the stimulatory effects of GABA on the human sperm acrosome reaction: interaction with progesterone.

Fertil Steril. 1999 Jan;71(1):40-9
Preimplantation urinary hormone profiles and the probability of conception in healthy women

Psychiatric Clinics of North America Volume 21, Issue 2, 1 June 1998, Pages 309-323
PSYCHONEUROENDOCRINOLOGY OF DEPRESSION Hypothalamic-Pituitary-Gonadal Axis

Endocrine Volume 8, Number 3 / June, 1998: 309-315
Stress promotes development of ovarian cysts in rats: The possible role of sympathetic nerve activation

Journal of Maternal-Fetal Investigation Volume 8, Number 1 / March, 1998 Pages 27-30
Reduction of the Human Placental Vascular Relaxation to Progesterone by Gestational Diabetes

Hum Reprod. 1997 Dec;12(12):2607-13
Preimplantation hormonal differences between the conception and non-conception menstrual cycles of 32 normal women.

Journal of Orthomolecular Medicine Vol. 11, No. 2, 1996
The Adverse Effects of Manganese Deficiency on Reproduction and Health: A Literature Review

The Journal of Immunology, 1995, Vol 155, Issue 1 128-133
Progesterone favors the development of human T helper cells producing Th2-type cytokines and promotes both IL-4 production and membrane CD30 expression in established Th1 cell clones

Human Reproduction, Vol. 8, No. 1, pp. 40-45, 1993
A prospective randomized study on oestradiol valerate supplementation in addition to intravaginal micronized progesterone in buserelin and HMG induced superovulation

Fertil Steril. 1993 Sep;60(3):526-32
Progesterone-evoked increases in sperm [Ca2+]i correlate with the egg penetrating ability of sperm from fertile but not infertile men.

Journal of Andrology, 1993, Vol 14, Issue 1 17-22
Decreased responsiveness to progesterone of spermatozoa in oligozoospermic patients

Am J Clin Nutr. 1992 Jul;56(1):148-57
Effects of dietary zinc depletion on seminal volume and zinc loss, serum testosterone concentrations, and sperm morphology in young men.

Am J Obstet Gynecol. 1990 Nov;163(5 Pt 1):1497-502
Corpus luteum function in early pregnancies is primarily determined by the rate of change of human chorionic gonadotropin levels

Journal of Neuroendocrinology, Vol. 2, No. 3 1990, 0953-8194/90
Dose-Related Effects of Progesterone and 5 Alpha-Di hydroprogesterone upon Estrogen-Induced Prolactin Release

Hum Reprod. 1988 Feb;3(2):157-60
The defective luteal phase

Am J Clin Nutr. 1984 Feb;39(2):227-35
The effect of improved nutrition on plasma prolactin concentrations and postpartum infertility in lactating Gambian women.

Nature 266, 641 – 643 (14 April 1977)
Prolactin-progesterone antagonism in self regulation of prolactin receptors in the mammary gland

Nature 255, 497 – 498 (05 June 1975)
Effects of oestrogen and bromocryptine on in vivo secretion and mitosis in prolactin cells

Vi ønsker å gi så mange som mulig klar, sjargongfri informasjon – for at folk kan best mulig ta informerte valg om potensialer og fordeler av progesteronterapi ut fra sitt spesielle helseproblem.

BESTILL Natpro –  Naturlig Progesteronkrem online nå!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *