Stress

Stress & progesteron

Definisjon på stress

Dr Hans Selye skrev den første kliniske definisjonen av stress i hans definitive studie på stress og dens kontroll. Han identifiserte tre progressive stadier i kroppens reaksjon på det.

Stadie 1 – Alarmreaksjon

Rastløshet, nervøsitet, skjelving og andre ikke-spesifikke og ikke-rettede tegn på opphisselse, alle forårsaket av for mye adrenalin i systemet.

Stadie 2 – Motstand

Kroppen bruker sine mindre ressurser til å takle stress. Hvis de er tilstrekkelige, gjenoppretter den.

Stadie 3 – Utmattelse

Hvis stress er større enn de adaptive ressursene, oppstår utmattelse. Ekstra stress kan drepe. Organendringer i denne fasen er forstørret stresskontroll-kjertler (binyrene) og atrophied immunsystem-kjertler (lymfe og thymus). De sykdommer / symptomer som oppstår likner mangel på essensielle fettsyrer og også moderne degenerative sykdommer, som er;

·  høyt blodtrykk

·  vannretensjon

·  gikt

·  hjerteutvidelse

·  slag

·  sår

·  nyresykdom

·  eklampsi og toxemia av svangerskapet

·  allergier

·  diabetes

·  nevrologiske problemer

·  kreft

Å gå fra en enkel definisjon på stress til det komplekse problemet med kontroll er et stort skritt.

Ordet stress er altfor ofte brukt og misbrukt. Uansett om stresset er mentalt, følelsesmessig eller fysisk, fører til at kroppen reagerer på samme måte. En kaskade av inflammatoriske cytokiner blir sluppet, pluss de tre stresshormoner kortisol, adrenalin og noradrenalin.

Alle tre er laget i binyrene. Adrenalin og noradrenalin i binyremargen, og kortisol i binyrebarken. Med mindre Addisons og Cushings sykdom er til stede, er binyrene ignorert av leger flest.

Disse tre hormonene fører til at kroppen bremser ned, bortsett fra hjertet og store muskler, inntil all fare er over. Kamp / flukt respons var uvurderlig i tidligere tider da man ble jaget eller angrepet av ville dyr.

Men nå kommer ‘farene’ i en annen forkledning, og fra mange retninger. Fra miljøgifter, giftig hudpleie, bearbeidet mat eller drikke, forurenset luft og vann, underernæring, medisiner, overfylte levekår, oppsigelser, skilsmisse og mer.

De tre stresshormoner bidrar til at:

 • Nevrotransmitter-nivåer synker
 • Hormonnivåene synker
 • Immunsystemet blir undertrykt
 • Fordøyelsen bremser ned

KAMP fører til …

 • Aggresjon
 • Irritabilitet
 • Raseri
 • Vold

FLUKT fører til …

 • Unngåelse
 • Mental forvirring
 • Tilbaketrekning
 • Trøtthet

Og nå er det en annen F som skjer i økende grad,

FRYKT som fører til:

 • Angst
 • Pågripelse
 • Depresjon
 • Panikk

Stresshormoner kan også forårsake:

 1. Hjerte slår raskere og blodtrykket går opp
 2. Rennin-angiotensin-aldosteron-systemet aktiveres for å øke blodvolumet blodtrykket går opp
 3. Angiostensin gjør at blodkarene trekker seg sammen, så blodtrykket går opp
 4. Aldosteron-produksjonen fører til at natrium blir trukket inn i vev, noe som leder vann som blir værende slik at blodtrykket går opp
 5. Glykogen (lagret glukose) er sluppet fra  leveren for å tilføre ekstra energi til å takle krisen. Men utover glykogen øker blodfettet
 6. Blod er rettet bort fra perifere blodkar og dirigert til hjertet og store muskler, dette fører til at temperaturen i huden synker og fører til kuldefølelse

Det er ikke rart så mange mennesker er på angiotensin-hemmere or å roe blodårene, statiner for å senke kolesterol, betablokkere for å roe pulsen, diuretika for å redusere ødem og antidepressiva for å hindre panikk.

Med høy puls og blodtrykk, vil mer blod pumpes gjennom kapillærene, som deretter leverer livsviktig oksygen og glukose til å flykte eller slåss.

Men med kronisk stress er det ingen fare å svare til, så hvis glukose ikke brukes opp enten ved å bekjempe eller flykte fra «fare», svarer kroppen med å opprette en bølge av insulin fra bukspyttkjertelen for å hindre hyperglykemi. Og det er svært sjelden en «krise», dette skjer alltid.

Dessverre, lurer konstant stress bukspyttkjertelen på grunn av alle kriser og for mye sukker, sukkerholdige matvarer, kaffe eller koffeinholdige drikker, slipper det mer insulin enn nødvendig. Blodsukkeret synker kraftig som fører til skjelvinger, sult, uklar tenkning, og samtidig nedgang i temperatur og svette, angst og panikk.

Samtidig registrer hjernen at den ikke får noe brensel og sender så et alarmsignal til binyrene om å lage adrenalin. Dette hormonet stimulerer leveren til å konvertere glykogen til glukose for å hindre fallet i blodsukker, men adrenalinet forårsaker angst, panikkanfall, nervøsitet, blodkarene trekker seg sammen så blodtrykket går opp, en ond sirkel.

Denne onde sirkelen fører til svært stressede binyrer, den mest overarbeidet og oversett av alle kjertler.

En økning i insulin stimulerer leveren til å fortsette å konvertere glukose til glykogen, men når lagringskapasiteten er full (omtrent en halv kilo), slipper den glykogen i blodet. Glykogen blir deretter absorbert av fettceller, for å lagre inntil tider hungersnød oppstår. Dette fører til en økning i kolesterol og triglyserider, og i mange tilfeller vektøkning.

Denne funksjonen er en rest fra fortiden og var faktisk livreddende. I tider med hungersnød kunne folk leve av fett, nå er det ikke lenger hungersnød i industrialiserte land, men den samme funksjonen forblir og folk må leve med fettet.

Over tid vil overskytende insulin fører til at cellene blir ufølsom overfor det, som fører til insulinresistens.

Med glukose som blir absorbert av leveren og fettceller, vil cellene selv respondere på insulin på grunn av insulinresistens og dermed få for lite «drivstoff», og resultatet er;

 • Trøtthet
 • Utmattelse

Insulinresistens kan føre til;

Metabolsk syndrom, type 2 diabetes, hjertesykdom, hjerneslag, poly cystisk eggstokkene og fedme. Det er også forbundet med anovulasjon, uberegnelige mens-syklus, høye androgener og reproduktive problemer hos kvinner. Pluss hudproblemer som akne, økt inflammatorisk cytokin nivåer, økt blodlevring, høyt LDL, lav HDL kolesterol, høye triglyserider, vektøkning, muskelsvakhet, hjernetåke, en manglende evne til å konsentrere seg, høyt blodtrykk og;

 • Trøtthet
 • Utmattelse

Men insulinresistens hindrer dannelse av glykogen i leveren, noe som betyr at ingen lagring av glukose til bruk i en nødssituasjon.

Det fører også hjernen, leveren, binyrene, skjoldbruskkjertelen, tarmen o-l, til feil eller nedbremsing på grunn av mangel på glukose. Så legemidler er gitt.

Hvis bukspyttkjertelen blir oppbrukt, bremser det sin produksjon av insulin. Eller det kan ikke holde tritt med mengden av fruktose, sukker eller glukose som er spist. I begge tilfeller vil blodsukker nivåer øke, noe som fører til økt glycation av proteiner, som fører til endringer i protein funksjon i kroppen, alle relatert til forhøyet blodsukkernivåer.

Proteiner er nødvendig for helbredelse og vekst, men hvis glycation skjer klarer de ikke å utføre sin oppgave.

Glykoproteiner er avgjørende for helsen, men prosessen krever et enzym for å feste glukosemolekylet til proteinet, via en prosess som er kjent som glykosylering. Det er en kontrollert reaksjon.

Glycation på den annen side er en ikke-enzymatisk, ukontrollert, tilfeldig reaksjon skadelig for helsen.

Glykosylert proteiner resulterer i avanserte glykert sluttprodukter, vanligvis kalt alder.

Avanserte glykert sluttprodukter er reaktive oksygenforbindelser eller ROS forkortet. Oksidativt stress fører til indre skader, betennelse, Alzheimers sykdom, kardiovaskulær sykdom, hjerneslag, kroniske inflammatoriske sykdommer som aterosklerose, astma, reumatoid artritt, osteoartritt, bindevevssykdommer som lupus, hjerteinfarkt, nefropati, retinopati, neuropati, fibromyalgi, polymyalgia og mer.

Unngå all sukker. Ikke bare fører de til skade, og derfor stress til et allerede overstresset system, men fruktose, sukrose og glukose redusere nivåer av SHBG (kjønnshormonbindende globulin) etter 80, 50 og 40% henholdsvis. Med en nedgang i SHBG, vil nivåer av fritt testosteron stige. Dette kan føre til fet hud, hirsutisme, ansiktshår, tap av hodehår, acne, en økning i visceralt fett og AGE-tallet, PCOS, insulinresistens, hjertesykdom og kreft.

Alt det ovennevnte belaster en allerede overspent kropp.

Naturlig behandling

Progesteron og metabolitter er potente anxiolytika. Ved å redusere responsen på stress, kan de allerede overarbeidet binyrer slappe av. Progesteron metabolitten Allopregnanolone øker dopamin produksjon. Dopamin er signalstoffet ansvarlig for godt humør, motivasjon, belønning og en normal seksuell respons. Libido faller når stress øker fordi dopamin synker. Dopamin synker fordi mye av det blir konvertert til adrenalin og noradrenalin. Det tredje stresshormonet kortisol er også laget i binyrene. Disse første bruker progesteron før den konverterer til kortisol. Progesteron har antioksidant og anti-inflammatorisk egenskaper. Det motvirker også virkningen av aldosteron, forebygger ødem og en påfølgende økning i blodtrykket. Det øker SHBG, og senker fritt testosteron  betraktelig.

Supplering av sårt tiltrengt progesteron er viktig for å hjelpe å roe systemet, og dermed redusere adrenalin og noradrenalin, for å øke dopamin, for det er konvertert til kortisol, for å bekjempe den inflammatoriske prosessen som oppstår med stress og for å hindre ødem og en økning i blodtrykket.

Kvinner bør bruke mellom 100-200mg/dag eller mer, avhengig av symptomene. Menn bør bruke mellom 10-100mg/dag, avhengig symptomer.

For mer informasjon, se Hvordan bruke progesteron krem.

Vitamin D er både et vitamin og et hormon, og det mest potente antioksidant. Det er nødvendig for at hver celle skal fungere normalt. Stress reduserer nivået dramatisk. Det motvirker virkningen av angiotensin, hindrer innsnevring av blodårer, og en økning i blodtrykket. Vitamin D er for lavt i alle de ovennevnte sykdommer.

Cystein er en svovel-aminosyre, en potent antioksidant. Faktisk tror noen at mangel fører til aldring, og det motvirker effekten alder har på cellene. Det er også den viktigste forløper til glutation, muligens det viktigste antioksidant i celler, bortsett fra vitamin D. Cystein er for lav i ovennevnte sykdommer, inkludert kreft.

Taurin er en annen svovel-aminosyre, med kraftige antioksidantegenskaper. Eventuell stress, særlig traumer, reduserer nivåene kraftig.

Glutamin, en ikke-essensiell aminosyre, blir avgjørende når stress får nivåer til å falle kraftig, er det av stor betydning i traumer og kirurgi.

Glysin, en annen aminosyre, er en av forløperne til glutation. Men normalt rikelig i mat, bremser spesielt animalsk protein, stress i  fordøyelsen. Dette kompromitterer tilgjengeligheten av glycin og derfor glutation. Glycine er et dempende aminosyre.

GABA er den mest dempende aminosyre som finnes i hjernen.

Tyrosin er viktig for enhver stressende situasjon. Det er forløperen til stresshormonene adrenalin og noradrenalin, så noe stress senker tyrosinverdier. Det er også en forløper til dopamin, som er avgjørende for å øke humør og for normal seksuell funksjon. Stress senker dopamin nivåer, dermed synker også humør og libido. Men med en nedgang i dopamin, stiger prolaktin. Kjent som hormon av lactogenesis, er det også et inflammatorisk hormon, tydliggjør betennelse i kroppen.

Krom er avgjørende for å opprettholde et stabilt blodsukker. En diett høy i sukker fører til tap fra kroppen. Det spiller en viktig rolle i dopamin-veien.

Selen er en potent antioksidant, som hindrer dannelsen av frie radikaler. En mangel har blitt funnet i de sykdommer som er nevnt ovenfor. Det er også en co-faktor for glutation syntese.

Sink er annen antioksidant, en bestanddel av insulin, noe som gjør det ekstremt viktig for blodsukker kontroll.

Alle B-vitaminer synker når stress øker. Særlig vitamin B5 (pantotensyre), anti-stress vitaminet.

Inositol øker virkningen av insulin og minsker insulinresistens. Den har en beroligende innvirkning, hjelper i kampen mot depresjon, panikkanfall, humørsvingninger, obsessive-compulsive disorder, bipolar lidelse og angst. Stress forårsaker hodehårtap, og er inositol er kjent som anti-alopecia vitamin.
Stress Kontroll

Forståelsen av stress er nøkkelen til å få det under kontroll.

Effekten av behandling, inkludert progesteronterapi, vil bli hjulpet eller kompromittert av god eller dårlig ernæring. Av alle miljøgifter, er dårlig mat er det enkleste å unngå.

Den menneskelige organismen reagerer på giftstoffer på samme måte som det gjør med all stress – det viser symptomer på sykdom.

Den første regelen for god ernæring er derfor å unngå dårlig mat. Vestlige samfunn i særdeleshet er i stor grad skyldig i å ignorere denne banale observasjonen.

EFT mot stressreaksjoner

Referanser på definisjon av stress

British Journal of Nutrition (2010), 103 : pp 549-555
Vitamin D supplementation reduces insulin resistance in South Asian women living in New Zealand who are insulin resistant and vitamin D deficient. A randomised, placebo-controlled trial

Menopause. 2010 Nov-Dec;17(6):1182-7
Androgens associated with advanced glycation end-products in postmenopausal women

Behav Neurosci. 2010 Dec;124(6):877-80
Dopamine: helping males copulate for at least 200 million years: theoretical comment on Kleitz-Nelson et al. (2010)

Int. J. Epidemiol. (2010)
Testosterone, sex hormone-binding globulin and the metabolic syndrome: a systematic review and meta-analysis of observational studies

Obesity 18, 604-610 (March 2010)
Testosterone and Visceral Fat in Midlife Women: The Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN) Fat Patterning Study

J Neuroendocrinol. 2009 August; 21(8): 730-736
Progesterone increases dopamine neuron number in differentiating mouse embryonic stem cells

Ray Peat 2009
Water: swelling, tension, pain, fatigue, aging

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2009, Vol. 94, No. 12 4776-4784
Higher Serum Testosterone Concentration in Older Women is Associated with Insulin Resistance, Metabolic Syndrome, and Cardiovascular Disease

AJP – Renal Physiol May 2008 vol. 294 no. 5
Calcitriol blunts the deleterious impact of advanced glycation end products on endothelial cells

Eur J Endocrinol July 1, 2008 159 41-48
Relation of 25-hydroxyvitamin D and parathyroid hormone levels with metabolic syndrome among US adults

J Clin Invest. 2007 December 3; 117(12): 3979, 3987
Monosaccharide-induced lipogenesis regulates the human hepatic sex hormone, a binding globulin gene

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2007, Vol. 92, No. 4 1289-1295
Endogenous Sex Hormones and Glucose Tolerance Status in Postmenopausal Women

J Diabetes Complications. 2005 Sep-Oct;19(5):305-11
Taurine prevents fructose-diet induced collagen abnormalities in rat skin

J Neurosci. 2004 Nov 10;24(45):10280-7
Progesterone Attenuates Corticotropin-Releasing Factor-Enhanced But Not Fear-Potentiated Startle via the Activity of Its Neuroactive Metabolite, Allopregnanolone

Occupational and Environmental Medicine 2004;61:1021-1026
Stress and dysmenorrhoea: a population based prospective study

American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 79, No. 5, 820-825, May 2004
Hypovitaminosis D is associated with insulin resistance and cell dysfunction

Clinical Diabetes October 2003 vol. 21 no. 4
Glucose, Advanced Glycation End Products, and Diabetes Complications: What Is New and What Works

European Journal of Neuroscience Volume 16 Issue 1 Page 169 Issue 1 – 173 – July 2002
The neurosteroid allopregnanolone increases dopamine release and dopaminergic response to morphine in the rat nucleus accumbens

Neuroendocrinology 2000;72:133-143
Progesterone Prevents Estradiol-Induced Dendritic Spine Formation in Cultured Hippocampal Neurons

Eur J Pharmacol. 1997 Apr 23;325(1):1-7
The anxiolytic-like effects of the neurosteroid allopregnanolone: interactions with GABA(A) receptors

Neuropharmacology Volume 35, Issue 2, February 1996, Pages 175-178
Progesterone in vitro increases NMDA-evoked [3H]dopamine release from striatal slices in proestrus rats

Neurosci Biobehav Rev. 1995 Spring;19(1):19-38
Dopamine and sexual behavior

Brain Res. 1987 Jan 6;400(2):353-9
Progesterone alters GABA and glutamate responsiveness: a possible mechanism for its anxiolytic action.

J Steroid Biochem. 1984 Jan;20(1):437-9
The effect of progesterone administration on sex hormone binding globulin binding capacity in women with severe premenstrual syndrome

Vi ønsker å gi så mange som mulig klar, sjargongfri informasjon – for at folk kan best mulig ta informerte valg om potensialer og fordeler av progesteronterapi ut fra sitt spesielle helseproblem.

BESTILL Natpro –  Naturlig Progesteronkrem online nå!
Ø